Hoće li KOMVOD mijenjati aktuelne cijene usluga?

Iako cijene energenata na berzi dosežu vrtoglave cifre, stanovnici Broda komunalne usluge još uvijek plaćaju po cijenama koje nisu mijenjane nekoliko godina. No, poskupljenja drvne sječke, peleta, električne energije, goriva, izvjesno je da će uticati na poskupljenje pojedinih usluga koje brodsko komunalno preduzeće „Komvod“ pruža građanima.

Direktor preduzeća, Boban Đurđević, ističe da je električna energija odnedavno skuplja za 40 odsto, što itekako poskupljuje proizvodnju i distribuciju pitke vode. Takođe, i hlor je poskupio i to za nevjerovatnih 500 odsto. To su razlozi zbog kojih u „Komvodu“ razmišljaju o korekcijama cijena svojih usluga.

“Prošle godine smo uspjeli konsolidovati finansije. Međutim, najnovija poskupljenja predstavljaju ogroman udar na poslovanje preduzeća i nisam optimista da možemo zadržati sadašnji nivo cijena komunalnih usluga. Energenti koje koristimo su drastično poskupjeli što ima negativne efekte na naše poslovanje. Nadam se da nećemo morati povećati cijenu vode, ali cijene ostalih usluga, izvjesno je, moraćemo korigovati u konsultacijama sa nadležnima i u dogovoru sa građanima i lokalnom upravom”, kazao je Đurđević.

Đurđević objašnjava da cijena goriva dobrim dijelom diktira cijenu odvoza komunalnog otpada, a poskupljenje drvne sječke i peleta odražava se na proizvodnju i distribuciju toplotne energije.

Sezona grijanja je u punom jeku. Dobavljači energenta raskidaju ugovore.

Đurđević kaže da nemaju organizacionih poteškoća sa isporukom toplotne energije, dok s druge strane, kako napominje, dobavljači raskidaju ugovore o isporuci energenata koji se koriste za proizvodnju toplotne energije zbog poskupljenja na tržištu.

“Dobavljači raskidaju ranije zaključene ugovore o isporuci energenata, ne samo sa nama nego i sa drugim toplanama u okruženju a zbog poskupljenja na svjetskom tržištu. Upravo to je dovelo do situacije da su pojedini potrošači u kraćem intervalu ostajali bez grijanja. Vjerujem da će se u vremenu pred nama cijene stabilizovati te da ćemo imati kontinuiranu isporuku energenata”, kazao je Đurđević, ocjenivši tekuću sezonu kao uspješnu u smislu kvalitete grijanja, izuzev sporadičnih, individualnih pritužbi korisnika.

Govoreći o odvozu otpada, Đurđević je izrazio zadovoljstvo, te istakao očekivanje da će se ova usluga unaprijediti.

“Novina je da su budžetom opštine Brod za tekuću godinu planirana sredstva za odvoz kontejnera sa seoskog područja, tako da mještani mogu očekivati redovan odvoz otpada, a s obzirom da smo nedavno modernizovali vozni park sigurno je da će ova usluga biti daleko kvalitetnija”, dodao je Đurđević.

Radio Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)