Godina dana zatvora za smrt porodilje

Fotografija: pixabay.com

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, a u vezi sa smrću porodilje Tode Milanković (21) u februaru 2015. godine, piše Mondo.ba.

Fotografija: derventacafe.com

Presudu je donio Vrhovni sud Republike Srpske. Kao neosnovana je odbijena žalba okružnog javnog tužioca u Doboju, dok je povodom žalbe branioca optuženog, preinačena presuda Okružnog suda Doboj u pravnoj ocjeni djela i u odluci o krivičnoj sankciji.

– Radnje optuženog Mirka Šarana, opisane u izreci te presude, pravno se kvalifikuju kao krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći iz člana 197. stav 5. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakonika RS, pa se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. U preostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmjenjena, potvrdila je za Mondo skretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Time je kazna Šaranu smanjena za godinu dana, s obzirom na to da ga je Okružni sud u Doboju 28. novembra 2019. godine osudio na ukupno dvije godine zatvora.

Teretio se da se, kao ljekar specijalista ginekologije i akušerstva, nije pridržavao pravila zdravstvene struke, usljed čega je došlo do smrti porodilje.

U presudi se ističe da je on 2. februara 2015. godine u Domu zdravlja u Derventi primio porodilju Todu Milanković radi kontrole, a koju je u prethodnom periodu pregledao i kontrolisao tokom njene trudnoće.

Dodaje se da ju je ginekološki pregledao i zadržao radi porođaja, nakon čega su porođajni bolovi kod nje započeli u jutarnjim satima 2. februara 2015. godine, poslije čega se porodila oko 18 sati.

Porođaj je trajao duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu “atonije uterusa” kod porodilje, te obilnog krvarenja.

Šaran je proglašen krivim što za vrijeme njenog boravka u Domu zdravlja u Derventi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, kao ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima krvnih vrijednosti koji mogu uticati na odluku oko brzine premještaja i transporta u ustanovu višeg ranga i hitnu nadoknadu krvnih derivata.

Milanković je kritičnog dana tek oko 19 sati vozilom Hitne pomoći upućena u dobojsku bolnicu, a preminula je istog dana u 21.58 sati i to usljed iskrvavljenja materice.

(Izvor: www.mondo.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.