Epidemiološke preporuke za svadbe: Nema ljubljenja i grljenja

Svadbene svečanosti i sve proslave, kad god je to moguće, treba da se organizuju na otvorenom prostoru te da se ograniči broj zvanica na najmanji mogući broj.

Ovo je navedeno u Preporukama za održavanje svadbenih svečanosti Instituta za javno zdravstvo RS, uz napomenu da maksimalan broj zvanica treba da bude u skladu sa trenutno važećim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije.

– Za vrijeme boravka u objektu u kojem se organizuje proslava, preporučuje se održavanje fizičke distance između gostiju, te primjena svih drugih važećih higijensko-epidemioloških mjera. Za organizaciju svadbene svečanosti u skladu sa važećim mjerama, odgovoran je organizator proslave. Organizator određuje odgovornu osobu koja se stara da se mjere poštuju. Organizator svadbene svečanosti vodi evidenciju prisutnih gostiju, koja obuhvata ime i prezime i kontakt telefon – navedeno je u preporukama.

Osobe koje imaju simptome zarazne bolesti ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena kovid infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu sa onima koji su zaraženi, ne smiju prisustvovati ovim proslavama.

– Sjedeća mjesta u prostoru objekta potrebno je rasporediti na način kako je navedeno u preporukama za ugostiteljske objekte. Prilikom izvođenja muzike uživo, potrebno je obezbijediti udaljenost od četiri metra između bine i stolova. Ne preporučuju se aktivnosti koje uključuju blizak fizički kontakt, kao što su ples, grljenje, ljubljenje, osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva ili osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu – stoji u preporukama.

Iz IJZ RS saopštili su da je na ulazu u objekat potrebno postaviti dozator sa dezinfekcionim sredstvom. Prije i nakon proslave potrebno je detaljno očistiti i prozračiti objekat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.