DžonDo: Otključajte rutere

Ne mogu da vjerujem, prosto ne mogu da vjerujem… ljudi, zašto ste toliko škrti i hladni?

Hodam tako da li velikim gradom, malim gradom, metropolom… otvorim settings, wifi…

35 mreža u blizini, a sve baš sve zaključane! Katanac, klap.

Pa cega se bojite, pa zar ce vam propasti ručak zbog malo megabajta nahvatanih od strane slučajnog uličnog prolazinka?

Ljudi, braćo i sestre, otključajte vase rutere, pa ovo je vrijeme flat interneta neograničenog protoka, dvaes’ prvi vijek, cijela planeta jedno dvorište, svi četuju svi se vole eeeeej! Zašto ste toliko samoživi? Komšija komšiji ne da wifi lozinku, brat bratu, stranački drug brani stranačkom drugu, svaki dan nova lozinka, svaki dan nove ograde, zabrane i zidovi među ljudima…pa jel to ono čemu težimo, zar ćemo sa takvim opredjeljenjima i temeljima graditi bolji svijet za nas, našu djecu, unuke?

Drugari, internet je pravo svakog čovjeka, on je upisan u povelju ljudskih prava. Sa njim se krmeljivi budimo, sa njim nam se kapci zatvaraju noću. Kao što djeca imaju pravo na igru i da budu srećni, tako i slučajni prolaznik ima pravo na kojeg cenera megabajta gdje god bio i ko god bio.

Nemojte da se dijelite medjusobno, dijelite internet naš nasušni. Otključajte vaše mreže, otključajte vaše srce…stotine, hiljade jedva čekaju da ih ogrije sunce. Uvijek je vrijedila i vrijediće ona narodna, “ko podijeli, daće mu se, škrtom zalud zvaće mu se”. Da budem iskren, ovo sam sad smislio, nema veze ni sa kakvim narodom ali eto dobro mi zvuči pa sam eto, upravo podijelio sa vama da se ne baci.

Vlasniče flat interneta, ukini šifru na ruteru, ozari lica onih koji nemaju, jer znaj, tako ce i tebi kad u tuđini budeš sam bez ikog svog i bez interneta, zraka svjetlosti obasjati čelo kad prilikom pretraživanja wifija ugledaš mrežu bez katanca sa punim signalom.

Pokucaj i otvoriće ti se, klikni i konektovaće ti se. Neka slučajni prolaznik ili prolaznica ne bude prisiljen ili prisiljena da bira izmedju otključane mreze sa slabim signalom i jakog signala bez protoka podataka.

Neka razlog za odabir bude sto kreativnije ime mreže koje ce privuci napaćenu dušu npr. “Mir i ljubav”, ” Navali narode!”, “Bole 25cm”, a ne “nedam šifru”, “odjebi u skokovima”, “crknite komšije666” i slično.

Ljudi, tako malo je potrebno za sreću. Ona je samo par klikova od nas.

P.S. i još nešto da napomenem za one napredne među vama… otključajte vaše fb naloge, nikad ne znate kome mogu zatrebati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)