Dušan Zelenović: 43 godine Doma sportova

Bio je to 17. decembar 1978. godine. Bosanski Brod izgledao je jako svečano.

Povod: otvaranje Doma sportova, za ono vreme najmodernijeg objekta u Jugoslaviji!

Ključeve Doma je na simboličan način Zoran Ristić predao direktoru Doma sportova Vujadinu Gulanu. Iako je temperatura bila -9 nekoliko hiljada Brođana prisustvovalo je svečanom otvaranju.

Tri dana trajale su priredbe. Velelepno zdanje, izgrađeno sredstvima samodoprinosa, ugostilo je vrhunske sportiste iz svih oblasti. Započeli su fudbaleri Partizana i Poleta, potom odigrali košarkaši Partizana i Reprezentacija regije Doboj.

Odigrane su i utakmice između odbojkašica Crvene zvezde i Gradačca, pa Partizana i Modriče. U maloj dvorani Predrag Nikolić odigrao je simultanku u šahu, a Dragaš, tada najbolji kuglaš Jugoslavije, postavio je rekord koji je dugo vremena bio i rekord kuglane.

U ta tri dana još su nastupale Gimnastička i Karate reprezentacija Jugoslavije. Rukometašice Bosne i rukometaši Premiuma imali su za svoje protivnike ekipe iz Slavonskog Broda. Trodnevne svečanosti završene su Saborom pesama i igara opštine Bosanski Brod.

Od toga dana Bosanski Brod postaje poznat ne samo po Rafineriji nafte.

Za koji mjesec biće 41 godina postojanja Doma. Do početka ratnih dešavanja u Brodu su nastupale skoro sve reprezentacije u dvoranskom sportu. Održane su brojne kulturno-zabavne priredbe, gostovanja domaćih i stranih umetnika, pevača i dr.

Dom sportova je bio ponos Broda. Prvi televizijski prenos u košarci, susret reprezentacija Jugoslavije i SAD, direktno je prenošen preko satelita.

Neću nabrajati sve događaje jer bi to trajalo dugo, izdvojiću jedan za mene jako vredan – turnir Republika i Pokrajina u košarci za žene juniorke. Dvesta pedeset košarkašica bilo je smešteno privatno kod svojih vršnjakinja.

Moja ćerka, koja je ugostila Eleonoru Vild, kasnije reprezentativku Jugoslavije, i dan danas održava kontakt.

Ponoćni turnir… O njemu drugi put.

Ova današnja generacija brzo zaboravlja…

A ovo nekoliko redaka je spomen jednom životu koji je dao novi duh Bosanskom Brodu.

Završio bih jednom anegdotom koja mi je ostala u sećanju.

Gostovala je Riblja čorba. Pre početka koncerta menadžer Čorbe je tehničkom rukovodiocu Bariši Hrkaču stavio primedbu da se koncert neće održati ako se ne postavi zaštitna ograda. ”Kad ovde gostuje naša sugrađanka Ljiljana Molnar, operska pevačica, mi moramo da postavimo ogradu. Za Riblju čorbu neće trebati”. I nije trebalo- sve je bilo u redu.

Napisao: Dušan Zelenović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)