Dragan Tanasić nastavio pčelarsku tradiciju svojih predaka

Kvalitetan i dobar med zlata vrijedi. Malo je onih koji njeguju tradiciju i drže do prave recepture. Jedan od onih kojima je zaista stalo do pčelarstva jeste dvadesetčetvorogodišnji Dragan Tanasić iz Broda.

Dragan Tanasić, mladi pčelar iz Broda

Ljubav prema pčelarstvu nije došla tek tako. U njegovoj porodici pčelarstvo je tradicija decenijama unazad i zaista drži do nje. Maksimalno je posvećen svojim društvima, a kvalitetnog meda u ovoj porodici nikad ne manjka.

– Moja porodica se pčelarstvom bavi preko 30 godina. Sve su to započeli otac i majka, a sada to radimo majka, brat i ja. Ono što je zanimljivo za našu pčelarsku tradiciju jeste to da se naša čukunbaka bavila pčelarstvom. Naime, ona je držala trnke (stare košnice) i tako se ljubav prema ovom hobiju, odnosno poslu, prenosila s koljena na koljeno, priča Dragan.

Pčelarstvo zaista zahtijeva mnogo vremena i energije, ono se jednostavno mora voljeti i tome se čovjek mora maksimalno posvetiti. Dragan ističe da, pored redovnog posla koji obavlja, njegova porodica ostvari i dodatni prihod od pčelinjih proizvoda.

Da, pčelarski proizvodi su nam dodatni prihod. Uglavnom smo bazirani na med livada-bagrem, mada pravimo i propolis kapi. A krenuli smo skupljati i polen, mada je to je više za vlastitu upotrebu. Trenutno imamo 50 društava što uzima zaista mnogo vremena. Obavezni smo da ih pazimo, pregledamo, zimi prihranjujemo, a što se mora – nije teško, tvrdi mladi Tanasić.

Dobar med uvijek nađe put do krajnjeg konzumenta. Onaj ko drži do svog zdravlja, rado će se odučiti na kašičicu meda kao prirodnog zaslađivača. Međutim, porodica Tanasić ima široke vidike. Oni su se odlučili, pored meda, polena i propolisa, baviti i proizvodnjom svijeća.

– Na nagovor sestre, pokušao sam napraviti svijeće u nekoliko različitih oblika. Inače sam to uvijek pravio nama za slavu ili Božić. Onda sam fotografije svojih svijeća postavio na nekoliko oglasnika i ljudi su se oduševili. Tako je krenula moja avantura sa svjećarstvom. Manje-više, ostalo je samo na oduševljenju, a nadam se da će i prodaja zaživjeti, optimistično razmišlja Dragan.

Svijeće od čistog voska imaju svoje prednosti. Pčelinji vosak je obnovljivi, prirodni proizvod bez aditiva i dodataka. Pčelinji vosak ima netoksična svojstva što ga čini idealnim za čisto sagorijevanje. Za razliku od parafininskih svijeća, svijeće od pčelinjeg voska su hipoalergijske, idealane za osobe s alergijama ili drugim osjetljivostima te se preporučuju kao pomoć u oblažavanju simptoma alergija. Negativni ioni, koje pri sagorjevanju oslobađaju svijeće od pčelinjeg voska utiču na čovjekovo raspoloženje i pospješuju da se osjećamo bolje.

– Svijeće koje proizvodim su 100% ručni rad. Vosak koji koristim je iz vlastitog pčelinjaka, a zahvaljujući bagremu i livadskom cvijeću, vosak ima nježnu nijansu žute boje koja ima prirodni i aromatski miris meda. Boju i miris su stvorile naše pčele i mi ništa nismo preoblikovali ili dodavali, odgovorno priča Dragan.

Proizvodnja svijeće je opipljiv, a nerijetko i dugotrajan posao. Zahtijeva maksimalnu koncentraciju, jer pored navedenih svojstava, kupcima je važan i estetski izgled.

– Vosku treba dugo da se otopi, a isto tako i da se ohladi. Zavisno od oblika svijeće koju pravim, ostanem u radionici otprilike pola sata na izradi jedne svijeće. Kada radim božićnu svijeću sveto trojstvo, potrebna su mi dva i po sata. Svijeće koje pravim gore znatno duže od parafinskih, čak po 15 časova, neke i po 20 – zavisno od veličine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)