Domovi zdravlja spremno dočekuju e-knjižice

Domovi zdravlja u Srpskoj obezbijedili su svu potrebnu opremu za upotrebu elektronskih kartica (e-knjižice), te će se u ovim zdravstvenim ustanovama od 1. avgusta početi s primjenom Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Naime, ovaj sistem je prošle godine sredinom avgusta počeo da se primjenjuje u Gradišci, Bijeljini, Zvorniku te Foči, gdje su građani preuzeli svoje elektronske zdravstvene knjižice, a od 1. avgusta bi trebalo da području cijele Srpske.

Da biste preuzeli svoje kartice u Fondu zdravstva u Brodu, kako za sebe, tako i za članove vašeg domaćinstva ili uže porodice, neophodno je da im dostavite matične brojeve radi lakše organizacije i sortiranja kartica.

Osim elektronskih kartica, IZIS podrazumijeva i upotrebu elektronskog kartona, elektronske uputnice i recepta. IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske, navode Nezavisne novine.

Elektronske kartice za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) su besplatne, a osigurano lice može da preuzme kartice i za članove svog domaćinstva ili uže porodice.

“Osiguranici u svim poslovnicama FZO RS već mogu da podižu svoje kartice. Budući da je veliki broj građana zainteresovan da preuzme svoju elektronsku karticu, mogućnost provjere na internet stranici Fonda značajno će ubrzati ovaj proces, jer će osiguranici tačno znati u kojoj poslovnici treba da je preuzmu”, kazali su ranije iz FZO RS.

Kada je riječ o pozitivnim stranama korištenja IZIS-a, Savinova je rekla da ih ljekari već osjećaju, jer sve podatke o pacijentu imaju na jednom mjestu.

“Pacijenti sada kad dolaze kod doktora ne moraju nositi sa sobom sve ranije nalaze, jer se znalo dešavati da su na pregled dolazili s gomilom papira, od kojih neki i zaborave, neke izgube, a sad je sve na jednom mjestu u elektronskom obliku. Još nam fali e-recept, kada će pacijent nakon pregleda otići u apoteku i s e-knjižicom moći podići potrebnu terapiju”, kazala je Savinova za Nezavisne.

Dodaje da je olakšica to što su povezani direktno s Fondom, te ne moraju da brinu kada je riječ o osiguranju pacijenata, jer ranije se dešavalo da knjižice nisu ovjerene pa se i tu gubilo vrijeme. Kako kaže, znalo je zbog toga doći i do konflikta.

“Pacijenti ne moraju da idu u Fond da ovjeravaju knjižice i čekaju u redovima”, zakjljučila je Savinova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)