Dom sportova danas slavi 44. rođendan

Prije 44 godine, na današnji dan – 17. decembra 1978. godine Bosanski Brod izgledao je jako svečano.

Povod: otvaranje Doma sportova, za ono vreme najmodernijeg objekta u Jugoslaviji. Ključeve Doma je na simboličan način Zoran Ristić predao direktoru Doma sportova Vujadinu Gulanu. Iako je temperatura bila -9 nekoliko hiljada Brođana prisustvovalo je svečanom otvaranju.

Tri dana trajale su priredbe.

Velelepno zdanje, izgrađeno sredstvima samodoprinosa, ugostilo je vrhunske sportiste iz svih oblasti.

-Započeli su fudbaleri Partizana i Poleta, potom odigrali košarkaši Partizana i Reprezentacija regije Doboj. Odigrane su i utakmice između odbojkašica Crvene zvezde i Gradačca, pa Partizana i Modriče. U maloj dvorani Predrag Nikolić odigrao je simultanku u šahu, a Dragaš, tada najbolji kuglaš Jugoslavije, postavio je rekord koji je dugo vremena bio i rekord kuglane, prisjeća se Dušan Zelenović, dugogodišnji direktor Doma sportova.

U ta tri dana još su nastupale Gimnastička i Karate reprezentacija Jugoslavije. Rukometašice Bosne i rukometaši Premiuma imali su za svoje protivnike ekipe iz Slavonskog Broda. Trodnevne svečanosti završene su Saborom pesama i igara opštine Bosanski Brod.

Od toga dana Bosanski Brod postaje poznat ne samo po Rafineriji nafte.

Danas su tačno 44 godine postojanja Doma. Do početka ratnih dešavanja u Brodu su nastupale skoro sve reprezentacije u dvoranskom sportu. Održane su brojne kulturno-zabavne priredbe, gostovanja domaćih i stranih umetnika, pevača i dr.

Dom sportova je bio ponos Broda. Prvi televizijski prenos u košarci, susret reprezentacija Jugoslavije i SAD, direktno je prenošen preko satelita.

-Neću nabrajati sve događaje jer bi to trajalo dugo, izdvojiću jedan za mene jako vredan – turnir Republika i Pokrajina u košarci za žene juniorke. Dvesta pedeset košarkašica bilo je smešteno privatno kod svojih vršnjakinja. Moja ćerka, koja je ugostila Eleonoru Vild, kasnije reprezentativku Jugoslavije, i dan danas održava kontakt, napisao je jednom prilikom Zelenović

Jugoslavija – SAD, košarkaška utakmica

Tradiciju je zadržao još ponoćni turnir. Iako nije više u vrhu po kvalitetu igre i broja protivnika, i dalje opstaje.

-Ova današnja generacija brzo zaboravlja… A ovo nekoliko redaka je spomen jednom životu koji je dao novi duh Bosanskom Brodu-, nastavlja Zelenović.

Nekad poprište sportskog i kulturno-umjetničkog života Broda, Dom sportova je ugostio i mnoge estradne ličnosti. Danas, nažalost, zjapi prazan kad su koncerti u pitanju.

-Završio bih jednom anegdotom koja mi je ostala u sećanju. Gostovala je Riblja čorba. Pre početka koncerta menadžer Čorbe je tehničkom rukovodiocu Bariši Hrkaču stavio primedbu da se koncert neće održati ako se ne postavi zaštitna ograda. ”Kad ovde gostuje naša sugrađanka Ljiljana Molnar, operska pevačica, mi moramo da postavimo ogradu. Za Riblju čorbu neće trebati”. I nije trebalo- sve je bilo u redu.-, kaže Dušan Zelenović.

Dom sportova danas je neiskorišten. Prepušten vremenu. Od sportskih klubova, koriste ga ORK “Sava” i dva kluba malog fudbala – KMF “Brod” i KMF “Dom sportova”. Tu se održavaju treninzi mlađih kategorija fudbalskog kluba “Polet” i to u zimskom periodu. Članovi karate kluba “Polet”, takođe koriste dvoranu, ali tenisku. Nekadašnja stonoteniska je preuređena u dvoranu za veliki tenis.

O koncertima ne vrijedi trošiti riječi. Ponekad je neko znao doći, i to kada su koncerti humanitarnog karaktera ili predizborni skupovi.

Mnoštvo poslovnih prostora koje ovaj objekat posjeduje iznajmljeni su firmama koje moraju imati predstavništvo, tek poneka zaista i radi u ovom enormnom objektu.

(istorijski dio teksta nam je poslao Dušan Zelenović)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)