Do kraja godine zavretak radova na sanaciji savskog nasipa

Realizacija projekta ”TG 29”, koji obuhvata sanaciju i rekonstrukciju Savskog nasipa i kanala Sava-Ukrina odvija se svakodnevno, a završetak ovog obimnog posla, koji će u velikoj mjeri poboljšati zaštitu opštine Brod od poplava, planiran je do kraja godine.

Sanacijom Savskog nasipa, prema navodima rukovodioca Podsektora plavnog područja Ivanjsko polje, Aneta Mihajlova, obuhvaćena je sanacija branjene strane nasipa od Kolibarskog puta do Kamena u Klakaru, svih klizišta sa obje strane nasipa, mjesta procjeđivanja. Mihajlov je naveo da je dobar dio radova izveden, a prošle godine završena je sanacija betonskog parapetnog zida na Omladinskom nasipu.

-Duž Savskog nasipa, od Kolibarskog puta do Kamena u Klakaru gradi se kanal za odvodnju oborinskih i podzemnih voda do prepumpnih stanica, vrši se zamjena materijala na kritičnim dionicama, zacjevljuju sve uzlazno-silazne rampe, postavlja filtracioni sloj i gradi berma kao ojačanje nasipa a koja će omogućiti saobraćaj, odnosno pristup mašinama kako bi efikasnije održavali nasip, i u slučaju potrebe interventno reagovali-, kazao je Mihajlov.

Mihajlov je naveo da su trenutni radovi na Savskom nasipu podijeljeni na tri dionice.

Govoreći o sanaciji kanala Sava-Ukrina, u dužini od 13.586 metara, Mihajlov je precizirao da je izvršeno izmuljavanje kanala, profilisanje, sanacija kosina berme te uređenje i pošljunčavanje krune nasipa.

-Pomenutim radovima, u okviru projekta ”TG29” čija je vrijednost oko 3 milona KM, obuhvaćeni su i radovi uređenja srednjeg obodnog kanala u dužini od 4.200 metara i dovodnog kanal za ribnjak u Sijekovcu dužine 4.400 metara

Poslije sanacije Savskog nasipa opštinu Brod čekaju nove investicije. U toku je izrada projektne dokumentacije za uređenje 30 kilometara meliracionih kanala, a za narednu godinu planirana je sanacija crpnih stanica Ivanjsko polje 1 i 2.

-Vrijednost sanacije crpnih stanica je oko 3 milona KM. Biće ugrađena tri nova agregata a postojeći remontovani. Takođe, u okviru ovog projekta biće sanirani i objekti crpnih stanica-, naveo je Mihajlov.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)