DERVENTA: Preduzimaju se preventivne mjere odbrane od poplava

Gradski štab za vanredne situacije Dervente upoznat je sa dopisom Republičke uprave civilne zaštite u vezi sa najavom obilnih padavina ove sedmice uz jak olujni vjetar, te je u skladu s tim na današnjoj telefonskoj sjednici donio nekoliko zaključaka u cilju preventivnog djelovanja.

– Odjeljenje za stambeno – komunalne poslove, odnosno služba civilne zaštite, obezbijediće i pripremiti dovoljne količine vreća i pijesak za njihovo punjenje. Biće pripremljena i oprema za slučaj poplave, i to čamci, pente, čizme, prsluci za spasavanje i drugo. Služba civilne zaštite će u dane povećanih padavina obezbijediti pojačano dežurstvo i obilazak kritičnih tačaka gdje prijeti eventualna poplava – navodi se u zaključcima Gradskog štaba za vanredne situacije.

Sve osnovne i srednje škole su obavezne da obezbijede dežurstvo u školama koje će pratiti situaciju kako bi u slučaju obilnijih padavina i olujnog nevremena mogli postupiti u skladu sa svojim planovima za vanredne situacije.

Republička uprava civilne zaštite dostavila rukovodstvu gradova i opština u Republici Srpskoj upozorenje da se od 16. do 20. januara očekuju vrlo obimne padavine uz jak do olujni jugo.

– Najviše padavina se očekuje u utorak i srijedu, a količina padavina će izazvati izlivanje bujičnih vodotoka, pojavu klizišta, kao i značajan porast velikih rijeka – navedeno je u dopisu Republičke uprave civilne zaštite, uz preporuke za preduzimanje potrebnih radnji i aktivnosti od značaja za zaštitu i spasavanje stanovništva i materijalnih dobara od poplava.

Tim povodom premijer RS Radovan Višković zatražio je juče od svih gradonačelnika i načelnika u Srpskoj da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda.

U Vladi Srpske u toku je stastanak premijera i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Save Minića sa predstavnicima „Voda Srpske“. Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Republičke uprave civilne zaštite o mjerama koje preduzimaju institucije povodom najavljenih obilnih padavina ove sedmice.

Tekst i foto: Derventski list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)