Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

Danas je Međunarodni dan prijevremeno rođene djece. 

Ovaj dan prvi je put obilježen 17. novembra 2009. godine kao rezultat saradnje fondacije March of Dimes (SAD), Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi koja predstavlja roditelje 20 evropskih zemalja.

Ljubičasta boja postala je simbol za obilježavanje ovog dana i predstavlja osjetljivost i izuzetnost.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu se svake godine rodi 15 miliona prijevremeno rođene djece

Cilj obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Prijevremeno rođena djeca su djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće, najčešće vrlo mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom tjelesnom težinom manjom od 2.500 grama.

Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok tolikog broja prijevremenih rođenja. Međutim, ono što je poznato je da je medicinska briga u ovom periodu izuzetno bitna.

Ovi palčići, kako nazivamo prijevremeno rođenu djecu, jako su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni radnici koji za njih brinu, nalaze pred brojnim izazovima. 

Djeca koja prežive, imaju povećanu mogućnost pojave neuroloških, senzornih, respiratornih, kognitivnih ili psihomotornih poteškoća.

Kontinuiranom edukacijom zdravstvenih radnika i roditelja, te pružanjem pravovremene usluge iz oblasti rane intervencije jedini je način podizanja kvalitete života prijevremeno rođene djece i njihovih roditelja.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.