Danas obilježeno 29 godina od početka ratnih zbivanja u Brodu

Polaganjem vijenaca i služenjem pomen-parastosa danas je obilježeno 29 godina od početka rata u Brodu.

Danas u 11 časova u Mjesnoj zajednici Brodsko polje 1 na platou ispred Osnovne škole “Sveti Sava” služen je pomen-parastos palim borcima ove mjesne zajednice. Parastos je služio sveštnik Branko Jokić, uz pratnju pomoćnika Dragana Ponjevića.

Prisutni su pokazali saosjećanje za pale žrtve, kao i žal zbog svega što se dogodilo te davne 1992. godine. Progam koji je pripremila Boračka organizacija iz Broda bio je podsjetnik mnogim generacijama, kako prošlim tako i budućim, na neka ružna vremena koja se ne smiju otrgnuti od zaborava.

Prisutnima su se obratili Radoslav Kokić, predsjednik skupštine Boračke organizacije Brod, koji je kao mještanin ove mjesne zajednice i direktan učesnik građanskog rata prisutne podsjetio na zbivanja od 3. marta 1992. godine.

– Trećeg marta zauzet je uži centar grada i policiska dok je linija odbrane uspotavljena u Stadionskoj ulici, gdje su pretežno živjeli Srbi. Ovaj dan je na neki način i najava zločina koji će se potom dogoditi u Sijekovcu, a od istih tih jedinica koje su ušle 3. marta u Brod, izjavio je Kokić.

Kao majka koja je u prethodnom ratu izgubila sina, Mara Marinković je izjavila da je nakon dugotrajne i iscprne potrage za sinom Dejanom, nakon 15 godina njegovo tijelo pronađeno.

– Dejan je bio vojnik Jugoslovenske narodne armije. Zarobljen i odveden u Slavonski Brod, gdje je ranjen u ruku, a tamo su ga i ubili. Nakon izvršene DNK analize uspjeli smo ga pronaći nakon petnaest godine i sahraniti. Tužno je majci uvijek i tako će i biti. Kažu da se za pokojnika pali 40 svijeća, a one se nakon nekog vremena same ugase, samo jedna ostane vječno da gori – ona majčina, priča Mara sa suzama u očima.

Načelnik Opštine Brod Zoran Vidić izjavio je da je “na nama mlađim generacijama da sačuvamo istinu od zaborava, da naučimo i buduće generacije šta se sve dešavalo 1992. godine a u cilju da nam se takve stvari ne dešavaju u budućnosti”

Vijence na spomenik palim borcima položile su porodice palih boraca, predstavnici boračke organizacije iz Broda, predstavnici lokalne zajednice, članovi Udruženja za traženje nestalih boraca i civilnih žrtava rata, predstavnici OŠ “Sveti Sava” kao i predstavnici drugih organizacija sa teritorije Broda.

Napad na Brod 3. marta bio je uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine. Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili su devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)