Da li je ovogodišnji ZimzoBrod iznevjerio očekivanja?

Prošle godine, Turistička organizacija Opštine Brod, pokrenula je nešto potpuno novo. Projekat pod nazivom „ZimzoBrod“. Istim je planiran novogodišnji ugođaj za Brođane, ali i ljude iz okolnih mjesta (npr. Derventa nema ništa slično u prazničnom periodu).

Očekivanja od prvog izdanja ZimzoBroda bila su, iskreno govoreći, nikakva. Skepticizam o takvom poduhvatu je bio sveprisutan. Manifestacija u trajanju 10 dana trebala je zadovoljiti sve ukuse izbirljivih Brođana. Program je trebalo popuniti kako niko ne bi ostao „zakinut“. Od narodnjaka, rokera, boema, sadržaja za djecu, kulturnih sadržaja.

I uspjelo se u tome! Prošlogodišnji ZimzoBrod je nadmašio očekivanja. Program, koji je bio zasnovan, na domaćem sadržaju, odnosno Brođanima već viđenom – nije iznevjerio. Svaki dan je park bio živ, u periodu od 17 do 23 časa. Pet drvenih kućica u prazničnom ruhu obogatilo je ponudu – od hrane i pića, do slatkiša, kućice Djeda Mraza. Klizalište (iako nije pravi led) bilo je puno, vazdan. Čak je i onaj čikica s ponijem, šećernom vunom i kokicama zaradio lijepu svotu.

Prvi ZimzoBrod je bio pun pogodak!

Onog trenutka kada je spuštena zavjesa, trebalo je osmisliti novo izdanje ZimzoBroda.

ZimzoBrod 2022/2023

A to nije bilo nimalo lako. Od prošlogodišnjeg izdanja niko nije previše očekivao – a bio je i više nego uspješan, dok je ovogodišnji bio višestruko teži za organizaciju. Šta ponuditi i kako ponoviti uspjeh?!

Inflacija, recesija, uštede, i ostali slični izrazi koji nam se plasiraju u posljenje vrijeme nisu mimoišle ni ZimzoBrod.

Inflacija je pojela cijenu spiralnog krompira, recesija paketiće za djecu a uštede su izvršene prilikom izvođenja programa.

Progam, kada se uporedi, skoro identičan kao i prošle godine. Nastupi vrtića, KUD-ova, lokalnog rock benda Mary Jane Trio, polaznika škole gitare, proslava Dječje nove godine praćena predstavom za djecu…

Tajming za održavanje je prilagođen prazničnom duhu, ali i periodu godine kada Brodom dominiraju automobili njemačkih, slovenačkih i austrijskih registarskih oznaka. Međutim, tanko…

ZImzoBrod, otvorenje 2022/2023.

Otvorenje je prošlo skromnije nego prošle godine. Naspram punog parka na prošlogodišnjem otvorenju, ove godine plato ispred postavljene bine je polovično ispunjen. Brođani nisu izašli i podržali ovu manifestaciju u onom broju koji se očekivao. Park je, za par ljestvica više, ukrašen. Ove godine su skladnije okićena debla, na borićima su se mogle vidjeti improvizovane kapice i brade Djeda Mrazova, dječja igraonica koja bude u parku je, takođe, ukrašena. A odvojena je i jedna klupa na kojoj je izveden improvizovani luk, te dodani ukrasi u vidu poklona, a u cilju kako bi se mogle načiniti fotografije za uspomenu i sjećanje na ZimzoBrod.

Niko ne može reći da im program nije ponuđen. Da li je u pitanju poslovična nezainteresovanost sugrađana, nekakav vid protesta i bojkota, sabotaža i političko prepucavanje, ili pak nešto šesto – svako treba da analizira iz svog ugla i dođe do zaključka koji mu je najbliži. Ali, nastup Orkestra harmonika iz Ugljevika, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Jedna od najboljih škola harmonike imala je priliku da nastupa pred Brođanima, a isti su imali čast uživati u opojnim zvucima mladih virtuoza na tom instrumentu. Ono što je inovacija ovogodišnjeg izdanja jeste metalna ograda postavljena tik ispred bine, odnosno podesta gdje se odvija cjelokupan program. Tako da se niko nije mogao penjati na stepenice, kao prethodne godine, a samim tim ni kvariti pogled onima iz udaljenijih redova.

Klizalište je postavljeno na isto mjesto kao i prethodne godine, s tim što je ovaj put malo ušminkano. Tako se klizaljke nisu iznamljivale na ulazu, nego je dovezen prodajni pult u kamionu prilagođenom baš za tu i slične namjene. Ali, odziv je bio slab. U udarnim terminima nije se moglo vidjeti više od 20-ak klizača istovremeno. Mora se uzeti u obzir i činjenica da je ni vremenske prilike nisu išle na ruku. Bilo je znatno toplije nego prethodne godine. Može biti da onda ni ugođaj nije isti na improvizovanom ledu (čitaj: nekakva vrsta silikonskih ploča).

Drugi dan programa bio je predviđen za nastupe vrtića, a potom koncert Udruženja građana „Ljubitelji škole gitare“. Program za taj dan je osmišljen i prilagođen kako bi djeca bila u centru pažnje. Nastup djece vrtićkog uzrasta, ali i polaznika škole gitare, po automatizmu bi izveo u park roditelje, braću i sestre, bake i djedove, stričeve, strine, ujake, ujne… Tri vrtićke grupe JUP-a „Beli anđeo“ s oko 70-ak mališana, Udruženje za djecu i omladinu „Srećica“ s 30-ak mališana izveo je pozamašan broj naših sugrađana u park da budu podrška najmlađim stanovnicima Broda, i u toj nakani se uspjelo. Park je odisao mladošću, ljepotom i dječjom grajom. Međutim, nedovoljno kvalitetno ozvučenje je pokvarilo cjelokupni utisak. Prekidi u napajanju su učinili da se dobar dio glume i recitacija ne čuje, pa je najstarija grupa svoju tačku čak i ponavljala. A Škola gitare se nije ni pojavila. Svoj nastup su pomjerili iza Nove godine.

Treći dan su nastupale sekcije Osnovne škole „Sveti Sava“, kao i hor Osnovne škole „Liješće“. Opet je park bio pun, približno ista populacija kao i prethodnog je pristigla da podrži dječje nastupe. Dramska, ritmička, recitatorska sekcija su oduševile publiku, dok je hor impresionirao! Sve bi bilo idealno – da nije bilo problema s ozvučenjem. Nakon nastupa osnovaca, trebalo je da uslijedi nastup animatora. Ali, nisu se pojavili.

Četvrti dan je rezervisan za proslavu dječje Nove godine, kao i predstavu pozorišta Mladih iz Banja Luke. Brođani, inače, nemaju mogućnost da često gledaju pozorišne predstave, posebno za najmlađu populaciju grada. Tako da je ovo malo kulturnog što je stiglo u Brod okupilo podosta naših sugrađana – što mališana, tako i njihove uže i šire porodice. Ograda ispred bine, imala je efekta! Niko se nije mogao penjati na stepenice. Ali to nije spriječilo starije (čitaj: više) sugrađane da odu u prve redove i onemoguće mališanima iz petog, sedmog i x-reda da nesmetano posmatraju predstavu. Možda bi, za sljedeću godinu, bila najbolja opcija da se postave stolice na koje bi djeca mogla nesmetano sjesti i uživati u predstavi, doživjetu punu pozorišnu atmosferu.

A onda je uslijedio spektakl! Baš kao i prethodne godine, vatrogasno vozilo je spektakularno pod rotacijom, dovezlo Djeda Mraza u park! Erupcija oduševljenja! Nakon toga, glumci pozivaju mališane da pređu na drugi kraj parka odakle će imati najbolji pogled na vatromet (s krova Doma sportova), a nakon toga da pripreme svoje bonove za preuzimanje paketića. Da, bonove! Ove godine nema paketića za sve prisutne mališane, već su dan-dva ranije podijeljeni bonovi za preuzimanje novogodišnjih paketića. Bonove su dobila djeca vrtićkog uzrasta, kao i prvačići. Ostala djeca su mogla uživati u pogledu na podjelu paketića. Međutim, pošto se veliki broj mališana nije pojavio na dodjeli, oni najstrpljiviji koji su čekali u redu, ipak su dobili paketiće i bez bona.

Nova godina je prošla bez dočeka. On je, tradicionalno, rezervisan za neki od ugostiteljskih objekata ili kućnu atmosferu.  Inače, Brod zasigurno 10 i više godina unazad, nema organizovan doček Nove godine.

Od preostalih dana ZimzoBroda vrijedi pomenuti da su koncerti kulturno-umjetničkih društava „Duško Trifunović“ i „Liješće“ napunili park. Brođani nisu bili previše zainteresovani za nastup Balkan Express benda, tamburaškog orkestra i Mary Jane Trio benda. U prosjeku, 50-70 ljudi je ispratilo koncerte, uz ponekog slučajnog prolaznika. Muzika je, zaista, bila za svačiji ukus. Program je bio ponuđen i osmišljen, ali nije bio i posjećen.

Nastupi KUD-ova 2022/2023

ZimzoBrod je ove godine, na određeni način, podbacio. Brodska publika tvrdi da nema dešavanja, ali kad se ista ponude – ne isprate. A s druge strane, treba ponuditi nešto prilagođeno interesovanjima publike, osmisliti nove sadržaje. Takođe, ne bi bilo loše da gradski autobus ima vanrednu prazničnu liniju Brod-Derventa, kako bi neko od komšija došao i vidio šta pruža ZimzoBrod.

Ostaje nada da će naredno izdanje ZimzoBroda, ipak, izvesti naše sugrađane – kako one s domaćim, tako i one sa inostranim registarskim oznakama. Da će park zasijati u punom sjaju. Da će Brođani u ovim tmurnim vremenima imati praznični ugođaj koji opušta i na momente skreće brige sa svakodnevnih problema i obaveza. Da će djeca u školi danima prepričavati utiske iz parka, pisati u sastavima Kako sam proveo zimski raspust… Da park, ali i ostatak grada, bude u prazničnom ruhu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)