Crtice iz prošlosti: Rudolfova soba na kolodvoru

Zanimljivo sjećanje iz Bosanskog Broda datira iz 1899. godine kada donesena je odluka da se jednom od salona bosanskobrodskog željezničkog kolodvora da ime Rudolfova soba po imenu austrijskog prestolonasljednika sina cara Franje Josipa.

Rudolf je trebao doći u Bosnu kao novu austrougarsku koloniju i njegov se dolazak stalno najavljivao u Bosanskom Brodu. Tu je, nakon okupacije 1878. godine, sagrađen velelepni željeznički kolodvor, raskošnog pročelja u starom arapskom stilu.

Građen je istovremeno sa starom sarajevskom vijećnicom i bio je godinama nezamjenjiv u turističkim prospektima Austro-Ugarske tog vremena. Desetak dana nakon ove odluke gradske uprave u Bosanskom Brodu, stigla je vijest da se posjeta prestolonasljednika zauvijek otkazuje. Rudolf se usmrtio u svom dvorcu Mayerling ispalivši prethodno nekoliko metaka u grudi svoje 17-godišnje ljubavnice Marije Večere.

Čekaonicu u Bosanskom Brodu stavili su u korotu. Namještaj je uvijen u crno, a prozori u mrtvačku dekoraciju. Kasnije je nesuđeni Rudolfov kabinet pretvoren u čekaonicu prvog razreda, koja je uglavnom zjapila prazna i povremeno služila za gala-plesove i zabave bosanskobrodske željezničarske elite, vojnih časnika i građanske klase.

Daniel Marčetić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.