Članice „Đurđevka“ na obuci za pružanje podrške ženama žrtvama nasilja

Članice „Centar ženskih prava“ iz Zenice, u prostorijama hotela Onix u Brodu su održale prezentaciju o radu na zaštiti i pružanju podrške ženama žrtvama nasilja.

Potaknute izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kojom je institut osoba od povjerenja uveden kao mehanizam podrške žrtvama nasilja, odlučile su se na pokretanje programa obuke za „pomagačice“ iz cijele Bosne i Hercegovine, a koje mogu biti značajan resurs u svojim lokalnim zajednicama.

Jedna od tih lokalnih zajednica jeste i opština Brod.

Učešće na prezentaciji uzele su članica, jednog od najaktivnijih udruženja koje djeluje u Brodu, žene iz „Đurđevka“. Anica Šukurma i Daliborka Savić, kao istaknuti članovi i aktivisti, prepoznale su potrebu za ovakvom vrstom pomoći, te nakon završene obuke i zvanično postale „pomagačice“ i članice mreže P4, odnosno mreže pomagačica u svojoj lokalnoj zajednici.

U prvi mah djelovalo mi je da nemam pojma što sam došla na ovu obuku i šta ja tu mogu da učinim. Međuti, nakon upoznavanja sa ovim ženama i kako sam slušala ova predavanja i priče žena žrtava nasilja u porodici zapitala sam se gdje mi to živimo i na kraju sve ovo me je ponukalo da budem dio ove mreže te da koliko god mogu pomognem tim ženama, na žalost i djeci koja danas doživljavaju tu vrstu nasilja-, rekla je Šukurma za novinariki Radio Broda, te dodala da joj je drago što je upoznala toliko žena kojima se sutra može obratiti za pomoć.

Svoje oduševljenje obukom i učešćem u istoj, nije krila ni Ljubica Dimitrov, predsjednik Đurđevka.

– Pune entuzijazma, sticanja novih znanja, volonterskog rada, naše članice su sa velikim samopouzdanjem i voljom a u saradnji s Centrom ženskih prava, uhvatile se ukoštac oko rješavanja raznih zakonskih zavrzlama i regualtiva. Njihova upornost i veliko znanje rezultiralo je da se u Zakonu uvede kao član osoba od povjerenja. Jednogodišnja obuka je dovela do formiranja mreže 4P na nivou BiH, a se u cilju pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja, ističe Dimitrova.

Pomoć, podrška i povjerenje, nastavlja gospođa Ljubica, su osnovni ciljevi ove mreže. Veliko znanje i poznavanje zakona i podzakonskih akata, prava i obaveza, članica Centra ženskih prava i njihovom angažmanovm – stvoren je jedan novi resurs koji nadležne institucije i lokalna zajednica mogu uspješno iskoristiti na dobrobit svih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)