CIK: Ivan Begić i Ćamil Duraković potpredsjednici Srpske

Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je danas u Sarajevu dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u BiH 2022. godine prema kojoj je potvrđeno da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsjednika Republike Srpske.

Ovom odlukom precizirano je da je na izborima za potpredsjednika Republike Srpske iz reda Bošnjaka najviše glasova osvojio Ćamil Duraković, a iz reda Hrvata Ivan Begić.

Odluku o utvrđivanju rezultata CIK je donio nakon što je po njegovoj naredbi od 10. oktobra izvršeno kontrolno brojanje glasova na izborima za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Protiv odluke glasala je samo član Vanja Bjelica Prutina.

Usvajanju odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata prethodilo je usvajanje Izvještaja Glavnog centra za brojanje o izvršenom kontrolnom brojanju i Izvještaja kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.

Prethodno je komisija usvojila Izvještaj Glavnog centra za brojanje u kojem su navedene brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa, ali većina članova CIK-a stava je da one nisu uticale na izborni rezultat kada je riječ o izboru predsjednika Republike Srpske.

Prema tome, ponavljanja izbora neće biti.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina istakla je na današnjoj sjednici CIK-a da nema dileme ko je pobjednik za nivo predsjednika Srpske nakon kontrolnog brojanja, a odnosno da je to Milorad Dodik.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvijek.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a rekla je da izborni proces obilježen nizom manjkavosti koje se uglavnom odnose na manjkavosti tehničke prirode.

-Da li se volja birača prepravljala. U ovim slučajevima nisam vidjela da nešto ukazuje na to – rekla je Hadžiabdićeva.

I Ahmet Šantić, član CIK-a rekao je da je volja birača kontrolnim brojanjem utvrđena i da nema razloga da se ne ide ka utvrđivanju rezultata.

(Izvor: Glas Srpske)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)