Cigarete ispod tezge sve skuplje, crno tržište u padu

Zbog rekordnih zapljena ilegalnih cigareta i duvana u Bosni i Hercegovini, ali i zbog činjenice da su se takve cigarete cjenovno približile legalnim, na tržištu je sve teže naći cigarete i duvan bez akciznih markica.

Da je ilegalnih cigareta sve manje, potvrdili su nam i brojni građani, koji tvrde da na tržištu nema ilegalnih cigareta, koje su do prije samo nekoliko mjeseci najnormalnije kupovali uglavnom na pijacama i kod uličnih prodavaca.

Takođe, naglašavaju da se i danas ponegdje mogu naći cigarete i duvan bez akciznih markica, ali da je njihova cijena daleko veća i približno ista kao i legalnih cigareta sa akciznom markicom.

“Cigarete koje sam pušio i kupovao na pijaci bile su prvo tri KM, onda su poskupjele na 3,4 KM pa 3,6 KM i na kraju ih uopšte više nema. Sad imaju druge neke bez akciznih markica, ali koštaju 3,7 KM i četiri KM, i to ako ih ima. Sedam dana ih nema pa onda dva dana ima i tako je u posljednjih skoro dva mjeseca”, ispričao nam je jedan građanin Banjaluke.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je u prvih sedam mjeseci ove godine oduzeto duvana i cigareta namijenjenih crnom tržištu u vrijednosti od 4,4 miliona KM, te da je to ubjedljivo više u odnosu na podatke za svaku prethodnu godinu.

“To su samo podaci iz UIO; a na to treba dodati još i ostvarene rezultate Granične policije BiH, kao i svih nadležnih MUP-ova u cijeloj BiH. Pojačane aktivnosti službenika UIO i broj izvedenih akcija svakako su doprinijeli smanjenju prodaje duvana i cigareta na crnom tržištu u BiH”, rekli su nam u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Da su zapljene ilegalnih cigareta rekordne, pokazuju i njihovi podaci, pa je tako u prvih sedam mjeseci ove godine vrijednost zaplijenjene robe bila 4,4 miliona KM, a u toku cijele 2020. godine zaplijenjeno je i oduzeto duvana i cigareta bez akcizne markice u vrijednosti od 2,4 miliona KM.

Godinu ranije, odnosno 2019. godine, službenici UIO zaplijenili su 1,2 miliona KM ilegalnih cigareta i duvana, dok su 2018. godine te zapljene iznosile 1,7 miliona KM.Stručnjaci u BiH kažu da se u posljednje vrijeme u medijama moglo primijetiti da su akcije i zapljene ilegalnog duvana i duvanskih proizvoda češće te da je vrijednost te zaplijenjene robe dosta veća nego prethodnih godina.

“Jedan od razloga za uspjeh jesu i sve češće akcije naših institucija, ali i također akcije koje se provode u susjednoj Crnoj Gori. U konačnici zbog problema u lancima distribucije ilegalnih proizvoda, a uz istu ili sličnu potražnju, imamo situaciju da dolazi do poskupljenja ilegalnih proizvoda, tako da je sada razlika u cijeni smanjena između ilegalnih i legalnih. Ipak to još ne znači da imamo povećanje u naplati javnih prihoda u odnosu na prethodne godine”, rekao je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

On ističe da je sada pravi trenutak da se uz smanjenje akciza na duvan i duvanske proizvode te uz jači inspekcijski nadzor vrati ilegalno tržište u legalne tokove, a što će se višestruko pozitivno odraziti na prihode po osnovu akciza i PDV-a.

Inače, u odnosu na životni standard, Bosna i Hercegovina ima najviše akcize na duvan i duvanske prerađevine u Evropi, zbog čega su u jednom trenutku ova tržišta, legalno i ilegalno, bila praktično izjednačena.

/Nezavisne/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)