Ćerka moli za pomoć: Pola godine nema traga Iliji Vrdoljaku

Ilija Vrdoljak je početkom avgusta prošle godine na biciklu prešao granicu u Brodu, nakon čega mu se od tada gubi svaki trag.

– Zadnji put je viđen 4.8.2022. godine, prešao je granicu u Bosanskom Brodu, otišao je prema Odžaku, te je viđen u Modriči. Prema zadnjoj snimci 4.8. u 22 sata vidi se kako izlazi iz sela Vukosavlje koje se nalazi između Modriča i Odžaka. Tamo je pitao ljude za put i vidi se kako odlazi put Odžaka, kaže njegova kćerka Valentina Vrdoljak Jurić za “Danas.hr”.

Na stranici “Nestali” policija navodi kako se Ilija “odvezao biciklom u namjeri odlaska u Bosnu i Hercegovinu”. Kažu i kako je u trenutku nestanka bio obučen u plavu kratku košulju s prugama, plave hlače i plave papuče.

– Cijeli taj dio sam obišla s mužem. Na tom dijelu je granica između Republike Srpske i Federacije BiH, vozali su me od jedne policije do druge. Jedni ne smiju ovdje, drugi ne smiju tamo. Ogorčena sam situacijom da se za neke Ministarstvo zauzima, a za neke ne, ističe Valentina.

– Obavještavamo vas da je Policijska uprava brodsko-posavska poduzela sve mjere i radnje u cilju pronalaska nestalog. Utvrđeno je da je isti prešao državnu granicu, otišavši u susjednu Bosnu i Hercegovinu, te nije evidentiran povratak u Republiku Hrvatsku, kažu u Upravi.

Dodali su i da su, s obzirom da je Ilija nestao na području Bosne i Hercegovine, kontaktirali policiju na međunarodnom nivou putem Službe za međunarodnu policijsku suradnju. Kako tvrde upoznat je i Interpol Sarajevo.

– Iz susjedne Bosne i Hercegovine, stiglo je obavještenje da su isti poduzeli mjere traganja, te će nas u slučaju novih saznanja obavijestiti, navode.

S druge strane, kćer i dalje aktivno traga za ocem.

– Nema gdje i kome nisam kucala na vrata. Slala sam mailove Božinoviću, Grliću-Radmanu. Za jednog penzionera koji je otišao u Bosnu kupiti stvari, jer su tamo jeftinije, niko nema interes, razočarano govori.

– Razumijem, prošlo je puno vremena, moram sebi priznati da je on vjerojatno i pokojni, ali da nema tijela, da nema bicikla, ne mogu razumjeti, dodala je.

Najviše je boli to što u Republici Hrvatskoj niko ništa ne poduzima.

– Ne znam šta ću dalje. Mama je jako loše, niko od naših institucija ju nije posjetio. Ne znam ni sama šta dalje, razočarana je Valentina.

 Imam sina i kćer, prošao je Božić, rođendani, njima je deda puno značio. Sin se jednom ustao i plače, kaže sanjao je da je deda došao. Preteško je, dodala je.

– Molim institucije da se pokušaju pokrenuti, zašto institucije ne kažu, čekaj malo, to je moj čovjek, moj građanin, pita se.

U slučaju da posjedujete informacije o Iliji molimo vas da obavijestite najbližu policijsku stanicu. Takođe, informacije možete dostaviti i putem adrese e-pošte: nestali@nestali.hr.

Danas.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)