Budući tehnolozi posjetili brodsku Rafineriju

U okviru svog programskog rada studenti Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci danas su posjetili Rafineriju nafte Brod i upoznali se sa procesom proizvodnje, rekao je Stanoje Kuzmanović, zamjenik generalnog direktora Rafinerije nafte Brod za tehničko održavanje opreme.

-Cilj ove posjete je da se studenti upoznaju sa poslovanjem preduzeća, da im omogućimo obilazak i upoznavanje sa opremom i pogonima preduzeća, a nadamo se da će studenti nakon završetka školovanja svoje usavršavanje nastaviti u našoj kompaniji te tako svojim znanjem omogućiti dalji razvoj i napredak rafinerije- rekao je Kuzmanović i dodao da rafinerija konstantno radi na afirmaciji i ulaganju u razvoj mladih ljudi.

On je dodao da je u proces gasifikacije Rafinerije nafte uloženo preko 8 miliona eura i u okviru kojeg je pušteno u rad postrojenje za proizvodnju komprimiranog gasa kapaciteta 40 miliona kubnih metara godišnje.

Pogon Rafinerije nafte danas su obišle profesorice i asistenti na stručnim predmetima na studijskom programu hemijsko inženjerstvo i tehnologije na Tehnološkom fakultetu u Banja Luci, zajedno sa studentima završne godine ovog fakulteta, koji tokom studija izučavaju niz stručnih predmeta i brojne tehnologije.

Pero Dugić, redovni profesor na fakultetu objasnio je da je ova posjeta rafineriji za studente prilika da se upoznaju sa jednim velikim industrijskim kompleksom.

-Studenti su danas u toku ove posjete bili u prilici da sagledaju fizičke proporcije procesne opreme te da vide funkcionalne veze između pojedinih procesnih cjelina i brojnu procesnu opremu koju su samo teorijski savladali tokom studija. Posebno je bilo interesantno da vide veoma dobro opremljenu laboratoriju koja raspolaže sa savremenom sofisticiranom opremom za sva moguća ispitivanja kako naftnih goriva tako i nekih novih alternativnih goriva- rekao je Dugić i dodao da je komprimovani gas jedan od najperspektivnijih alternativnih goriva ne samo za energetske svrhe, za proizvodnju toplotne energije, nego i kao pogonsko gorivo za dizel i benzinske motore, naravno uz određene prepravke i prilagodbe za tu vrstu goriva.

Apsolventice Maja Popadić iz Šipova i Tea Pivaš, Brođanka, takođe su potvrdile značaj ove posjete Rafineriji nafte jer su bile u prilici da na licu mjesta vide ono što su do sada učile u teoriji.

Radio Brod/V.G.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)