Brodski ribnjak posjeduje dovoljne količine ribe za božićni post

Božićni post, kojim se vjernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista, počinje u ponedjeljak, 28. novembra,a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine.

U toku cijelog Božićnog posta pravoslavni vjernici ne jedu meso, pa se u ovom periodu najviše konzumira riba. To je i period kada se ovdje na našem prostoru riba i najviše kupuje.

Na dijelu Brodskog ribnjaka koji je u vlasništvu Bogdana Kušljića, u toku je izlov ribe, rekao je Drago Ćirić koji je jedan od suorganizatora uzgoja konzumne ribe.

-U jednom periodu ovaj dio ribnjaka nije uopšte radio, zato što je na tržištu bilo viška ribe, međutim mi smo sad počeli da se bavimo uzgojem ribe jer smo procjenili da je u ovom trenutku manjak ribe na tržištu, kako kod nas tako i u regionu-, rekao je Ćirić i dodao da su njih trojica prije pet godina zajedno krenuli u ovu proizvodnju, kaže Ćirić.

Riba se uzgaja na 250 hektara tj. u tri objekta se nalazi konzumna riba, a u tri manja mrijestilišta mlađ za sljedeću godinu. Što se tiče strukture ribe, 60 odsto je šaran, 30 odsto tolstolobik, a ostalih deset posto su amur, som, smuđ i štuka.

-Ove godine očekujemo oko 380 tona konzumne ribe, što je na 250 hektara vrlo dobra proizvodnja. Kako ribe nema u Hrvatskoj i Srbiji, a ni u Republici Srpskoj očekujemo da će se i plasman izlovljene ribe realizovati bez problema-, rekao je Ćirić.

Od četiri šaranska ribnjaka u Republici Srpskoj, trenutno radi samo ribnjak u Brodu u punom kapacitetu, dok ribnjaci u Srpcu, Prijedor i Prnjavor rade u smanjenom kapacitetu.

-Mi u Brodu sad imamo uspostavljen kompletan repro ciklus, a šaran koji se izlovljava težak je od 2 do 4 kilograma, tolstolobik oko 7, a amur oko 8 kilograma. Riba iz Brodskog ribnjaka može se kupiti na veliko, ali i na malo-, kaže Ćirić.

U maloprodaji šaran se može kupiti za 12, amur za 9 , a tolstolobik za 7 KM.

Radio Brod/V.G.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)