Brodski planinari na Kamešnici i Cincaru

Planinari PD Vučjak iz Broda ovaj vikend su proveli u okolini Livna, na planinama Cincar i Kamešnica. Jedno od zanimljivijih putovanja i zahtjevnijih uspona.

Planina Cincar s najvišim istoimenim vrhom Cincar  od 2006 m nalazi se u jugozapadnoj Bosni, i to je najzapadniji Dinarski vrh viši od dva kilometra. Cincar leži na prostranoj visoravni između četiri najveća kraška polja u Bosni i Hercegovini – Livanjsko, Duvanjsko, Glamočko i Kupreško polje.

– Iz Livna pored Buškog jezera prostire se planina Kamešnica sa vrhom Konj 1856 m/nv. Staza je duga 13 km naporna i teška, a odozgo se pruža pogled na Jadransko more, dok je na drugoj strani predivno Buško jezero i Livanjsko Polje, ponosno i s uzbuđenjem priča Siniša Čivčić, vođa ekspedicije PD Vučjak.

Nakon osvojene Kamešnice i vrha Konj, brodski planinari su prenoćili u Planinarskom domu “Kruzi” koji se nalazi u podnožju Cincara. A već sutradan, nova avantura. Trebalo je osvojiti i sam Cincar.

– Nakon što smo subotu prenoćili u planinarskom domu, u nedjelju smo odlučili osvojiti Cincar. Zahtjevna staza duga 14 km nije nepremostiva prepreka, i tako smo i pristupili istoj. Vrijedilo je svakog metra uspona jer se s Cincara pruža predivan pogled na Vran planiu, Livanjsko i Glamočko polje, Buško jezero, planinu Biokovo, nastavlja istim zanosom Čivčić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)