Brodska skupština: Vrtić dobio novog direktora; 2.609 zaposlenih – 861 nezaposleno lice

Prethodna, 16. redovna sjednica Skupštine opštine Brod, nije donijela pregršt uzbuđenja, kako je to bivalo u prethodnom periodu. Čak su se i odbornici Socijalističke partije utišali i više ne rade populustičke poteze.

Sjednica je protekla mirno, a ono što je obilježilo ovo zasjedanje jeste izbor novog direktora gradskog vrtića JUP “Beli anđeo”. Naime, iako je prije dvije sjednice za vršioca dužnosti ove ustanove imenovana Dragana Crljić, ista je podnijela ostavku na pomenutu funkciju, pa se pred odbornicima našao prijedlog u imenu Bore Banovića, dipl. ekonomiste, koji je imenovan kao v.d. od strane skupštinske većine.

Skupštine je usvojila i godišnji Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Brod za period 1.1.2021. – 31.1.2021. godine. Ukupna budžetska sredstva za taj period ostvarena su u iznosu 10.663.284,01 KM ili 93,78% ukupno planiranih budžetskih sredstava, što predstavlja 17% manje u odnosu na 2020. godinu. Petnaest odbornika je podržalo ovaj izvještaj.

Ono što je interesantno za ovu skupštinu, jeste jednoglasno usvajanje, od strane vladajuće koalicije i opozicije, Odluke o dodjeli novčanih sredstava mladim bračnim parovima sa sela radi pomoći u stambenom zbrinjavanju. Za ove namjene iz opštinskog budžeta biće izdvojeno 48.000 KM. Sredstva će se dodijeliti za ukupno 16 mladih bračnih parova kao pomoć za izgradnju, sanaciju ili adaptaciju stambenih jedinica.

“Nastavili smo praksu i tradiciju da stimulišemo mlade ljude bez nekih ograničenja koja su postojala u ranijim odlukama kada su u pitanju neki posebni uslovi”, izjavio je Zoran Vidić, načelnik Opštine.

Odbornici su usvojili i Informaciju o stanju u privredi i zaposlenosti za minulu godinu. Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, koja se našla u skupštinskim materijalima, na području opštine Brod u protekloj godini ukupan broj privrednih subjekata iznosio je 342, sa 2.609 zaposlenih lica. Broj nezaposlenih, zaključno sa 31.12. 2021. godne iznosio je 861 lice.

Na 16. redovnom zasjedanju SO Brod, usvojene su i Informacije o stanju potraživanja budžeta opštine Brod sa 31.12.2021. godine; o poljoprivrednom zemljištu u svojini Republike Srpske koje je dato u koncesiju na području opštine Brod; o organizaciji i načinu obavljanja javnog prevoza i taksi prevoza putnika na području opštine Brod; izvještaj o radu Skupštine jednočlanog akcionarskog društva JKP „Komvod“ a.d. Brod; Izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske – Sjedište zamjenika pravobranioca Doboj za 2021. godinu; izvještaj o upravljanju, korištenju i održavanju imovine opštine Brod koja je data na korištenje preduzećima i ustanovama u 2021. godini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)