Brođanin u Vijeću naroda Republike Srpske

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je rezultate za Vijeće naroda Republike Srpske.

Isto je sastavljeno od predstavnika tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, kao i članova iz reda ostalih naroda.

Osnovna funkcija Vijeća naroda Republike Srpske ogleda se u tome da štiti vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj. Zakoni, propisi i drugi opšti akti koje izglasa Narodna skupština, ali pod uslovom da tim zakonima, propisima i opštim aktima nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.

Tako će u klub Srba ući Ognjen Žmirić, Živko Marjanac, Dragutin Škrebić, Vojislav Gligić, Marija Topić Nikolić, Nikola Kovačević, Marinko Dragišić i Ljubiša Krunić.

Iz reda Bošnjaka u Vijeće naroda Republike Srpske izabrani su Armin Hamzić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović, Igor Bošnjak, Srebrenka Golić, Aida Prešić i Amir Hurtić.

Iz reda Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske izabrani su Nada Tešanović, Mirko Pandža, Dragica Kovač, Marko Jorgić, Mijo Perkunić, Mirjana Matanović Bundalo, Delfa Biberović, ali i Josip Jerković.

Josip Jerković (fotografija: Senad Žepčan)

Inače, Josip Jerković je iz Broda (selo Unka), a u dva navrata je obavljao funkciju potpredsjednika Republike Srpske. Visoki je funkcioner HDZ-a BiH.

Iz reda ostalih, u Vijeće naroda izabrani su Jovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja i Franc Šošnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)