Brođani u Jasenovcu

Filmsko ostvarenje Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca” prikazano je u subotu uveče premijerno na RTRS-u. Film koji nikoga ne ostavlja ravno-dušnim prikazao je emotivno veliki, ali mali dio onoga što se dešavalo u ovom zloglasnom logoru.

Darina sudbina, ali i sama tematika Jasenovca kao logora, je tema koja danima okupira javnost, kako svjetsku tako i lokalnu. Svi se prisjećaju onoga što su čuli, čitali, gledali.

Foto: Wikipedia

Logor Jasenovac je bio najveći logor smrti u NDH, a pored toga služio je kao radnički, kažnjenički i zarobljenički logor. Radio je od 1941. do 1945. godine, ukupno 1337 dana. U logoru su bili zarobljeni pripadnici nepoženjih etničkih grupa kao što su Srbi, Židovi i Romi, kao i politički protivnici ustaškog režima – ljevičari, komunisti i antifašisti.

U Jasenovcu nije bilo gasnih komora niti je primjenjivana njemačka metoda takozvanog „industrijskog masovnog uništenja“. Logoraši su ubijani isključivo „ručno“ – na početku vatrenim oružjem, a kasnije prije svega noževima, maljevima, makazama, sjekirama, čekićima, mučeni do smrti glađu, žeđu, i na druge monstruozne načine.

Brođani su, takođe, bili žrtve ovog logora. Geografski položaj i etnička pripadnost, nisu išli na ruku našim mučno stradalim sugrađanima. Spisak Brođana koji su prošli kroz ovaj logor možete pogledati na http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=7618.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)