Brođani bez pretjeranog interesovanja za Zavičajnu zbirku

Veče Zavičajne zbirke u Brodu održano je u petak, u sali Skupštine opštine.

Osnovni zadatak Zavičajne zbirke, koju je pokrenula gradska biblioteke “Branko Ćopić” jeste da prikupi, obradi, čuva i daje na korišćenje sav dostupan materijal, koji se odnosi na uži zavičaj. Zato se s pravom može reći da je ona riznica brodskog zavičaja, odnosno da čuva od zaborava prošlost i njezine vrijednosti.

Materijal zavičajne zbirke obuhvata sve aspekte društvenog, privrednog i kulturnog života jedne zajednice i voema je raznovrsan. 

“Zavičajna zbirka je značajna jer čuva identitet lokalne zajednice,  osvješćuje pripadnost jednoj kulturi, istorijskoj i geografskoj sredini”, tvrdi Ljiljana Marjanović, direktor Biblioteke.

Iako je ovo izuzetno zanimljiva tematika, istorijski i kulturološki važna za Brod, nije se okupio veliki broj sugrađana koji bi trebali dati podršku ovakvom projektu.

“Mi smo to sinoć potvrdili, čuli smo o imenima i djelima naših autora, značajnih i vrijednih pomena , pažnje i čitanja. Imamo na koga biti ponosni i jesmo . Neki od mogućih načina predstavljanja lokalnog kraja kroz zavičajnu zbirku mogu se ostvariti kroz godišnjice, izložbe, saradnjom sa drugim institucijama kulture,  obrazovnim ustanovama,  turističkom zajednicom, pojedincima , saradnjom sa medijima”, završava Marjanović.

Učešće na skupu su uzeli, pored pomenute Marjanović, profesori srpskog jezika i književnosti Teodor Trifunović, Bojana Šašlić i Goran Garačić, dobitnik Zlatne sove Branko Jovičić, mladi pjesnik Milan Đujić, ali i profesori Dragana Lukić Aleksić, Milenko Popović…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)