Brođani Ana Marković i Živan Labus boravili u Istraživačkoj stanici Petnica

Istraživačka stanica Petnica, koja se nalazi u vlizini Valjeva, ponovo je otvorila svoja vrata nadarenim i vrijednim učenicima. Nakon što se smirila situacija sa virusom korona učenici su ponovo dobili priliku da se druže i prošire svoja znanja iz određenih oblasti.

Iz naše škole u Petnicu su otišli Ana Marković, kojoj je ovo drugi put da u Petnici pohađa seminar lingvistike, i Živan Labus, koji je otišao prvi put i slušao je seminar arheologije.

U periodu od 8. 6. do 12. 6. 2021. godine Ana Marković je učestvovala na Zimskom seminaru lingvistike. Zbog epidemiološke situacije veliki broj prošlogodišnjih seminara nije održan, pa tako i seminar lingvistike.

Ove godine je situacija povoljnija pa su polaznici opet imali priliku da posjete Petnicu sa ciljem da nastave svoja istraživanja. Seminari su održani sa malim zakašnjenjem pa je Zimski seminar lingvistike bio održan tek početkom juna i skraćen je u odnosu na prošlogodišnji zbog prethodno pomenutog kašnjenja.

Ana ovaj seminar opisuje kao jedno lijepo iskustvo ali, takođe, ne poriče činjenicu da je bilo i naporno jer su vrijedno radili na tome da obrade sve teme koje nisu bili u mogućnosti da obrade prošle godine. Ističe da su imali maksimalnu podršku saradnika i rukovodilaca tokom čitavog seminara što je znatno olakšalo njihov boravak tamo.

Takođe, slušali su predavanja profesora sa Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu koji su izdvojili svoje vrijeme za polaznike željne znanja. Ana trenutno radi na temi za projekat koji joj je zadan i nestrpljivo iščekuje ljetni seminar koji bi po planu trebalo da bude održan krajem avgusta ove godine.

Živan Labus u Petnici je boravio od 13. 6. do 18. 6. 2021. g. na seminaru arheologije. Svi dani njegovog boravka tamo bili su prožeti radom i druženjem. Gotovo svaki dan slušao je po nekoliko predavanja na razne teme koje se dotiču arheologije. Predavači su bili stručni i veoma su interesantno držali svoja predavanja.

Prvih nekoliko dana radio je na eseju čija je tema bila „Dupljajska kolica“, a nakon toga održana je debata na temu „Da li pronalaske treba čuvati u Narodnom ili lokalnim muzejima?“. Učestvovao je i u radionici u kojoj se upoznao sa ,,praktičnom stranom“ arheoligije.

Ali, u Petnici nije sve samo rad. Imali su jedan izlet do Petničke pećine, kao i mnogo druženja u slobodno vrijeme. Sve u svemu, Živan kaže da je Petnica jedno odlično iskustvo, gdje se može mnogo toga naučiti i upoznati novi, interesantni ljudi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.