Brod se gradi: Petnaest novih kuća za raseljena lica

U Brodu je juče ozvaničen završetak izgradnje ili obnove 15 kuća za raseljena i interno raseljena lica. Kuće su izgrađene u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a ukupna vrijednost radova iznosi 490.000 KM.

Mara Zečević iz Sijekovca konačno je dočekala da nakon godina življenja u oronuloj i neuslovnoj kući useli u novi dom.

-Hvala svima koji su omogućili da dobijem ovu donaciju, presrećna sam. Još samo da riješim vodu i struju. Živjela sam u jako lošim uslovima, u jednoj trošnoj sobi kuće građene 60-ih godina. U novoj kući živjeće i moj sin i snaha-, kazala je Zečević.

Članovi porodice Lazukić iz Jajca, koji od 1996. godine žive u Brodu, useljenjem u novu kuću trajno su riješili važno životno pitanje.

Božo Lazukić, koji je u ime oca Anđelka došao da preuzme ključeve kuće, kaže da je zadovoljan novoizgrađenim objektom.

-Pokojni otac je tražio donaciju ali nažalost nije doživio završetak izgradnje. Srećan sam što je realizovan projekat i što će majka i brat imati svoj krov nad glavom-, izjavio je Lazukić.

Davor Čordaš je napomenuo da se Regionalni stambeni program implementira na cijelom prostoru Republike Srpske gdje se gradi 750 stambenih jedinica, od kojih će najveći dio biti završen u ovoj godini.

Čordaš je rekao da je do sada u okviru ovog programa u Brodu izgrađeno 61 kuća i 15 stanova u šta je investirano oko 2,8 miliona KM.

-Imamo posebno zadovoljstvo da na Svjetski dan izbjeglica možemo obradovati ljude koji su dugo izvan svojih domova da konačno imaju ključ kojim će otvoriti svoja vrata. Korisnici su interno raseljena lica iz Broda i raseljeni sa prostora BiH koji su odlučili da trajno žive na području ove opštine-, izjavio je Čordaš.

Čordaš je istakao da je, pored donatorskih sredstava, Vlada RS za opštinu Brod za ovu godinu osigurala 100.000 KM, a sredstva su namjenjena za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih i povratnika u ovu opštinu.

Načelnik Vidić se zahvalio Sekretarijatu za izbjegla i raseljena lica i migracije i Vladi Srpske na prepoznavanju potreba Broda.

-Ovo nije prvi projekat i nadam se da će ih biti još. Nažalost, i nakon 30 godina od rata imamo protrebe sa stambenim zbrinjavanjem. Ovaj projekat je pokazatelj opredjeljenja Vlade RS i opštine Brod da pomognu građanima kroz razne vidove stambene pomoći-, izjavio je Vidić.

Dodao je da će lokalna uprava pripremiti aplikacije za buduće projekte.

Brod je opština koja je mnogo stradala u proteklom ratu i ima potrebe za stambenim zbrinjavanjem interno raseljenih ali i raseljena lica sa prostora BiH. Vjerujem da je Brod jedan od kandidata i za buduće projekte-, naveo je Vidić.

Nakon razgovora u zgradi opštine, Čordaš i Vidić su posjetili korisnike kojima su kuće izgrađene u Sijekovcu, Brodskom polju i Liješću.

Radio Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)