Brod i Poreč uspostavili prekograničnu saradnju

Načelnik opštine i predsjednik Skupštine Opštine Brod, Zoran Vidić i Aleksandar Kruškonjić, prošle sedmice (28. i 29. oktobra) boravili su u zvaničnoj posjeti Poreču u Hrvatskoj, gdje su sa rukovodstvom ovog grada, koji predvodi gradonačelnik Loris Peršurić.

Delegacije Broda i Poreča su razmijenile iskustva u pogledu funkcionisanja dviju lokalnih zajednica, te razmotrili mogućnosti međusobne saradnje u narednom periodu, s posebnim akcentom na povlačenje sredstava predpristupnih fondova EU, u čemu Poreč bilježi izuzetne rezultate.

Vidić je izjavio da su se “upoznali sa organizacijom funkcionisanja Poreča, načinom raspodjele budžetskih sredstava, te apliciranju i povlačenju sredstava Evropske unije, što više od decenije uspješno realizuje ovaj istarski grad”.

Takođe, Vidić se osvrnuo na zavidno iskustvo koje poreč ima kada su u pitanju iskustva administracije Poreča.

“Naše interesovanje odnosilo se na njihova iskustva sa predpristupnim fondovima EU, upoznavanje sa pozitivnim praksama i znanjima koje imaju u ovoj oblasti. Poznato je da je Poreč jedan od najboljih primjera u apliciranju i povlačenju sredstava EU u jugoistočnoj evropi”, rekao je Vidić.

Vidić je konstatovao da postoji obostrana spremnost za nastavak saradnje, u početku na polju kulture i sporta, ali i prenošenju pozitivnih praksi u apliciranju na javne pozive EU kojima se finansiraju projekti.

“Postignut je dogovor da u Brodu održe predavanje, odnosno prenesu vlastita iskustva našim službenicima koji rade na ovim poslovima o načinima kako konkurisati na sredstva EU što može biti od velike koristi za pribavljanje sredstava za finansiranje infrastrukturnih i drugih projekata, ali i zapošljavanja novih radnika na području opštine Brod”, izjavio je načelnik Vidić za Radio Brod.

/Radio Brod/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)