Bratske veze Broda i Šipova iz devedesetih godina dodatno povezali “Polet” i “Gorica”

Sam pomen opštine Brod u svakome od stanovnika Šipova izazove posebne emocije. U vremenima kada je bilo najteže, kada smo Šipovljani napustili svoje domove 1995. godine, mještani Broda otvorili su svoje domove i srca i prihvatili su nejač, žene i stariju populaciju iz mjesta podno Janje i Plive…

Kako Šipovljani navode, Brođani su im “omogućili nam da te zimske dane bude toplo, da ne budu gladni i žedni, i zato im duguju zahvalnost dok su živi, dokle god postoji Šipovo i njegovih stanovnika”.

Prilika da se stare veze obnove ukazala se ove godine, kada je fudbalski klub “Gorica” iz Šipova ostvario plasman u viši rang, odnosno Drugu ligu Republike Srpske (grupa Zapad). Isti rang u kom se takmiči i brodski Polet.

Žrijeb je htio da Šipovo bude domaćin u prvom dijelu sezone. I došao je i taj 24. oktobar.

Zvanična stranica FK “Gorica” iz Šipova je danima uoči utakmica najavljvala ovaj meč, ali ne u takmičarskom tonu kao što se to inače radi. Nego u bratskom, pomirljivom. Svjesni su da je fudbal samo igra i tako i treba da se doživljava. Pozivali su svoje sugrađane da Brođane ugoste kako dolikuje, da ih podrže podjednako kao i svoj klub, ne bi li na taj način uzvratili ukazano gostoprimstvo iz ružnih devedestih…

Inače, “Gorica” je hit ovogodišnjeg izdanja Druge lige. Klub koji je iz nižeg ranga ušao u Drugu ligu pokazao se kao tvrd orah za mnoge klubove. Zaista krasna ekipa koja ima još bolje navijače, bilo da su domaćini, bilo da gostuju.

Susret je završen bez golova, ponajviše zahvaljujući nepreciznosti i dekoncetraciji napadača, kako s jedne tako i s druge strane. Fudbalskim rječnikom rečeno “igrao je troznak”, moglo je da bude i 1, ali i 2 ,na kraju X i podjela plijena. Možda i najrealniji ishod poslije svega viđenog na terenu.

Gosti su došli sa namjerom da se brane i odbranili su se, domaćini krenili ofanzivno od 1. minute, uz konstantan posjed lopte tokom čitave utakmice. U jednom trenutku gosti iz Broda bili su u situaciji “1 na 1” sa golmanom “Gorice” Ilićem nakon iznenadne brze kontre, međutim kapiten domaćih interveniše fantastično i spasava svoj tim.

Utakmica borbena, požrtvovana, prava prvenstvena, uz maksimalno poštovanje protivnika i sudija koji su treba reći obavili posao bez greške.

Međutim, iako je prvenstvena, iako su bodovi u igri, ovaj meč je definitivno imao jednu emotivnu dimenziju za sve stanovnike Šipova, što je na početku utakmice rezurtiralo dugotrajnim aplauzom gostujućoj ekipi uz istaknuti transparent “Hvala Srpskom Brodu, Šipovo ne zaboravlja 1995.”

Na kraju utakmice navijači Gorice, uz aplauz za obje ekipe, upriličili su vatromet koji je uljepšao sportski praznik na gradskom stadionu. Preko hiljadu domaćih navijača je bodrilo ove dvije ekipe.

Nakon utakmice organizovan je zajednički ručak ekipa, njihovih delegacija i službenih lica – sudija i delegata utakmice.

Na zajedničkom druženju je došlo do jačanja veza ova dva kluba, ova dva grada. Naime, dogovorena je saradnja dva kluba, kao i učešće “Gorice” na memorijalnom turniru “Dragan Jandrić – Jandra” u Brodu. Inače nekadašnji igrač, član rukovodstva “Poleta 1926” i istaknuti sportski radnik Dragan Jandrić je rodom Šipovljanin, što je uvijek sa ponosom isticao i on je još jedan od neraskidivih niti koji povezuje ova dva kluba i dva grada.

Potpuni ugođaj samom druženju doprinijela je i iznenadna posjeta lokalu, gdje je bilo druženje dvije ekipe, ruske delegacije iz Nižnjeg Novgoroda, tačnije studenata i dekana fakulteta za diplomatiju iz tog ruskog grada, a buduće ruske diplomate u par navrata zapjevali su neke od poznatih ruskih pjesama, što je dodatno opustilo i oraspoložilo prisutne.

Još jednom je fudbal pobijedio u Šipovu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.