Borci traže hitnu smjenu Savčića i Milunovića: Borci su u stanju socijalne potrebe

Nezadovoljstvo radom predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića raste iz dana u dan. Predstavnici trideset tri Boračke organizacije sastali su se u Brodu kako bi tražili hitnu smjenu predsjednika Boračke organizacije Srpske, ali i resornog ministra.

Institucije Republike Srpske dovele su boračku populaciju u stanje socijalne potrebe, umjesto da su nakon završetka ratnih dejstava borcima obezbijedili egzistenciju dostojnu čovjeka. Jadna je država u kojoj su njeni stvaraoci socijalni slučajevi, jedan je od zaključaka boraca.

“Mogu da kažem da BO opštne Brod u potpunosti podržava ove zahtjeve naših nezadovoljnih članova, tj. delegata koji su delegirani u Skupštini Boračke organizacije i ovom prilikom javno govorimo da smo nezadovoljni sa situacijom Boračke populacije i pozivamo Savčića da podnese pod hitno ostavku i da sazove vanrednu Skupštinu BO kako bi izabrali rukovodstvo koje će na pravi način voditi ove naše, da kažemo, napaćene borce”, istakao je predsjednik Boračke organizacije Brod Zoran Vidić.

Zoran Vidić (Fotografija: K3)

Neki od zahtjeva boraca jesu i da predsjednik Skupštine Boračke organizacije RS hitno sazove i održi vanrednu sjednicu Skupštine, takođe zahtjevaju i smjenu resornog ministra Duška Milunovića, kao i njegovog pomoćnika.

Borci traže i redovna mjesečna primanja za sve nezaposlene demobilisane borce, ali i rješavanje pitanje penzionisanja demobilisanih boraca koji nemaju 15 godina efektivnog staža. Dodaju i da ne smije biti podjele među borcima.

“U poslednje vrijeme u javnosti se među boračkom populacijom pravi podjela u smislu prozivanja boraca da su krajišnici, romanijci, semberci, hercegovci, da neko od nekog nešto hoće da uzme, to je sramota! Mi se u ratu nismo dijelili, mi smo prvi put ratovali pod istom kapom i istim znakom, mi ne pravimo nikakvu podjelu, za nas su borci od Trebinja do Novog Grada svi isti. U BO postoje samo borci, demobilisani, RVI i postoje porodice poginulih boraca. Nije nam stalo do funkcija, jedni za šta se borimo jesu prava boraca i poboljšanje ovako katastrofalnog položaja za očuvanje Boračke organizacije i njeno potpuno jedinstvo”, kategoričan je Radan Ostojić potpredsjednik Skupštine BO RS i predsjednik Odbora RVI.

Sjednica Boračke organizacija (Fotografija: K3)

Jedan od zahtjeva je i povećanje osnovice za obračun porodičnih i ličnih invalidnina sa sadašnjih 64% od prosječne neto plate na 75% od prosječne neto plate u Republici Srpskoj, kao i povećanje osnovice za obračun godišnjeg boračkog dodatka sa sadašnjih 3,9 KM na 5 KM.

“Tražimo da se odmah i neodložno sačini program zapošljavanja djece poginulih boraca sa periodom realizacije ne dužim od šest mjeseci”, jedan je od zahtjeva.

Zahtjevi su jasni. Nezadovoljstvo raste iz dana u dan. Kažu, ako se zahtjevi boraca koji su zaključeni na današnjoj sjednici ne ispune do 15. avgusta, u septembru mjesecu najavljuju mirne proteste upozorenja na nivou svojih regija, a koji će prethoditi centralnom protestu koji će biti održan u Banjaluci.

Poručeno je – borci ne smiju biti socijalna kategorija!

Izvor: K3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)