Blokada bh. institucija na djelu: Otkazana sjednica Predstavničkog doma

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, upravo je otkazana.

Ovo je novinarima potvrdio Dženan Đonlagić, član proširenog Kolegija ovog doma.

“Nismo htjeli da održimo sjednicu jer nam nije omogućeno da donosimo odluke”, kazao je Đonlagić.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da će nova sjednica biti zakazana početkom septembra, pišu Nezavisne novine.

“Upravo je završena proširena sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i donesena je odluka da se današnja sjednica otkaže. Nova će biti zakazana početkom devetog mjeseca. Ustav BiH predviđa ovakve situacije i sadrži cijeli skup odredbi pod nazivom obavezujuće participacije koja bi omogućila održavanje sjednice ukoliko je većina prisutna. Ovo naglašavam jer je odluka Kolegija političkog, a ne poslovničkog karaktera kako bi se dalo vrijeme da se prevaziđu krize koje su izazvale stranke iz RS”, rekao je Predrag Kojović (Naša stranka).

Adil Osmanović poslanik SDA kazao je da se današnja sjednica mogla održati jer nije imala kvorum za rad i odlučivanje u prvom krugu, pišu Nezavisne novine.

“Zaključak je da ne idemo u daljnje usložnjavanje, da ostavimo prostora za dogovor i da se sjednica odgodi za septembar i ona će tada biti održana došlo 13 poslanika iz RS ili ne došlo na sjednicu”, dodao je on.

Predstavnici iz Republike Srpske juče su najavili kako neće učestvovati u radu institucija BiH i zbog toga sjednica nije mogla biti održana.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BiH ne odlučuju.

Praktično to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi  odluke dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)