Bitcoin se srušio prvog dana kao legalno sredstvo plaćanja u Salvadoru

Bijesni protesti, tehnološki propusti i pad vrijednosti obilježili su prvi dan kada je El Salvador usvojio Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Neobičan i prilično odvažan eksperiment salvadorske vlade i njezina 40-godišnjeg predsjednika Nayiba Bukelea nije prošao onako kako se Bukele nadao. Osim protesta i lošeg dana na berzi, bilo je i tehničkih smetnji. Jedan opozicioni političar utvrdio je da je zbog pada vrijednosti bitcoina – u jednom trenutku pao je sa 52.000 dolara na 43.000 – Salvador izgubio tri milina dolara.

Prvi dan bitcoina kao službenog sredstva plaćanja u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, Salvadoru, prošao je uz prosteste s paljenjem guma te, u jednom trenutku, uz pad vrijednosti te digitalne valute od čak 20 posto.

Kako javlja BBC, platforme poput Applea i Huaweija nisu nudile mogućnost digitalne valute, a zbog navale registracija serveri su se morali “skinuti” s interneta. No, kako je dan odmicao, digitalna valuta, u Salvadoru se zove chivo, pojavljivala se na sve više platformi, a kao platežno sredstvo prihvatale su je kompanije poput Starbucksa i McDonald’sa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)