Berin Gagarin od marta na daskama koje život znače

Danas je u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) održan prvi radni sastanak za realizaciju predstavu “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“, čija premijera se očekuje polovinom marta.

„Prema istoimenoj knjizi brodskog književnika Berislava Blagojevića, dramatizaciju i režiju potpisaće Jovan Caran, reditelj iz Zrenjanina. Autor scenografije, lutaka i kostima biće Irina Somborac iz Beograda, koja je ovakav izazovan zadatak imala i prošle godine kada je Dječije pozorište radilo praizvedbu knjige ‘Junak u tregerima’, Jove Čulića“, navodi se u saopštenju DP RS.

Dalje navode sa se radom na ovoj predstavi nastavlja programska orijentacija Dječijeg pozorišta Republike Srpske da svake godine afirmiše i jednog domaćeg značajnog pisca, da bi se scenskim izvođenjem, praizvedbom, potvrdio izbor kvalitetne literature.

„Naime, obje knjige su već postale dio obavezne lektire u osnovnim školama Republike Srpske, pa se i kroz ovaj format produkcije snažno uvezuju prosvjeta i kultura. Knjigu ‘Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru’, objavio je Zavod za udžbenike i nstavna sredstva 2019. godine, a atraktivnost, umjetnička snaga i kreativnost Berislava Blagojevića ga već svrstava u najpopularnije autore za djecu“, pojašnjeno je iz DP RS.

Predstava nastaje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

(nezavisne)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)