Beba Nikolija najljepši poklon za početak 2023. godine

DERVENTA– Gradonačelnik Dervente Milorad Simić sa saradnicima posjetio je danas porodicu Brusojević, te dukatom i drugim poklonima darivao malenu Nikoliju, prvorođenu bebu iz Dervente u ovoj godini.

Nikolija je svojim dolaskom na svijet 4. januara najljepši novogodišnji poklon roditeljima Marini i Damjanu Brusojević, te sestri Anastasiji i bratu Nikoli.

– Nikolija je rođena 4. januara u 10.12 časova u dobojskoj bolnici kao beba teška 3.650 grama i duga 59 centimetara. Sve je proteklo u najboljem redu, a kući smo stigle na Badnji dan – ispričala je majka Marina naglasivši da su bebi ime dali sestra i brat.

Treća beba u porodici Brusojević ostvarena je želja Marine i Damjana.

– Presrećna sam u ovim novogodišnjim praznicima, jer smo dobili najljepši poklon. Zaposleni smo i muž ja, a zahvaljujući dobroj organizaciji i pomoći, sve uspijevamo postići – rekla je radosno Marina, a sreću nije krio ni trostruki tata Damjan.

– Gradonačelnik nas je prvi obišao, a prvi put i mi njega dočekujemo u našem domu. Hvala mu – kazao je ponosni otac.

Gradonačelnik je istakao da je posjeta i darivanje prvorođene bebe iz Dervente tradicija.

– Drago mi je da sam u ovom okruženju, gdje je ovoj porodici na svijet stigla treća beba. Mi, istina, nemamo porodilišta, jer je problem kadrova i svega drugog, ali nijedno dijete nije rođeno manje u Derventi zbog toga. Imamo zdravstvenu zaštitu na jednom visokom nivou, uključujući i Derventu – rekao je gradonačelnik dodavši da Derventa godišnje bude bogatija za oko 200 beba.

– U 2022. godini jednokratna pomoć za novorođene bebe u iznosu od 500 KM isplaćena je za 183 djece. U budžetu grada za ovu vrstu podrške izdvajamo oko 100.000 KM, a u prošloj godini isplaćeno je ukupno 93.500 maraka – kazao je Simić naglasivši da se iz budžeta godišnje isplaćuje oko 1,8 miliona maraka za razne vidove podrške porodicama.

– Na ovaj način brinemo o novorođenim bebama, djeci u vrtiću, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, izdvajamo podršku i za vantjelesnu oplodnju i druge vrste pomoći – podsjetio je gradonačelnik.

Primarijus dr Biljana Nenadić ginekolog i akušer u Doma zdravlja vodila je sve tri trudnoće Marine Brusojević koje su protekle u najboljem redu.

– U Domu zdravlja vodimo brigu o trudicama, iako nemamo porodilišta, a nadam se da će u skorije vrijeme i to biti dostupno, s obzirom na potrebe porodica koje žive u ovom gradu i žele da imaju više djece. U prošloj godini smo imali oko 200 trudnica i to nam daje radost da natalitet ima uzlaznu putanju – rekla je dr Nenadić istakavši da je za ljekara najljepše kada vidi zdravu majku i dijete.

U posjeti porodici Brusojević boravio je i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Slaven Pašalić.

Foto: Ivan Živković

(Izvor: Derventski list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)