Apel poslodavcima da zaštite radnike koji obavljaju poslove na otvorenom

Tropski dani i noći u BiH, sa dnevnom temperaturom vazduha između 30 i 37 stepeni Celzijusa, trajaće do petka, objavili su hidrometeorološki zavodi.

Nakon Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koje je apelovalo na građane da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, oglasilo se i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, sa preporukama poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama, provedu posebne mjere zaštite zdravlja radnika.

“Jedna od preporuka poslodavcima je da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 časova, te njihovog nastavka poslije 16 časova. Ukoliko je proces rada takav da ovo nije moguće primijeniti, Federalno ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest časova ujutro”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Takođe, preporučuju poslodavcima da za vrijeme trajanja ovih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnostikovanim hroničnim oboljenjima, kao i odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Sličan apel poslodavcima uputio je danas i Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH.

“Apelujemo na poslodavce u šumsko-privrednim društvima, privatne poslodavce, čiji su radnici izloženi vanjskim utjecajima, da uvedu preventivne mjere na radu u uslovima visokih temperatura, primjene odgovarajuću organizaciju rada u društvu i adekvatne mjere sigurnosti i zaštite radnika na radu, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, koji obavljaju poslove na otvorenom”, naveli su iz sindikata.

Između ostalog, predlažu organizovanje rada u smjenama, rotaciju radnika prilikom obavljanja određenih poslova na visokim temperaturama, češće pauze uz obezbjeđivanje dovoljne količine tečnosti, izbjegavanje obavljanja poslova u najtoplijem dijelu dana, obezbjeđivanje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, te sredstava i opreme za ličnu zaštitu pri radu na otvorenom tokom visokih temperatura.

Kako najavljuju meteorolozi, period vrlo visoke temperature u BiH biće prekinut od 25. juna, kada je moguće osvježenje u vidu kratkotrajnih pljuskova tokom dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)