Apel pješacima da se pridržavaju saobraćajnih propisa

Policijska uprava Doboj apeluje na pješake da se prilikom kretanja po i uz kolovoz pridržavaju zakonom propisanih obaveza i na vozače da sa pojačanim oprezom učestvuju u saobraćaju, te da ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Iz uprave podsjećaju da je u prethodnih dvadesetak dana u saobraćajnoj nezgodi u Tesliću jedan pješak smrtno stradao, a da su u Doboju dva zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

– Apelujemo na pješake da se kolovozom kreću uz poštovanje propisa o kretanju pješaka, da izbjegavaju kretanje neosvijetljenim dijelovima kolovoza, uz korišćenje reflektujućih materijala na djelovima odjeće. Zakon o bezbjednosti saobraćaja propisuje da se pješak, kada se kreće kolovozom na javnom putu van naselja, dužan kretati uz lijevu ivicu kolovoza u smjeru kretanja, a noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti mora biti osvijetljen ili označen svjetloodbojnim prslukom, a kretanje u grupi izvoditi krećući se jedan iza drugog, naglašavaju u PU Doboj.

Prilikom kretanja u naselju pješaci trebaju koristiti trotoare, pješačke staze, obilježene pješačke prelaze, poštovati svjetlosne saobraćajne znake i znake koje daju ovlašćena službena lica, a zabranjeno je kretanje pješaka po kolovozu ako su u alkoholisnom stanju ili pod dejstvom opojnih droga.

Pored pomenutih slučajeva, ove godine jedno dijete pješak je zadobilo teže tjelesne povrede, a osam pješaka je zadobilo lakše tjelesne povrede i to jedno u Brod, dva u Tesliću i pet u Doboju. Pet pješaka djece su takođe zadobili lakše tjelesne povrede, od toga po jedan u Derventi i Doboju, kao i tri u Tesliću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)