Anketa o popularnosti političkih subjekata i pojedinačnih kandidata – rezultati

U ponedjeljak, 19. septembra, putem našeg sajta pokrenuta je anketa koja je imala za cilj da se istraži popularnost političkih subjekata koji trenutno djeluju na teritoriji opštine Brod, ali i pojedinačnih kandidata u okviru istih a koji su kandidati za narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

S obzirom da je to prva anketa ovakvog tipa, a planirano je da radimo još u narednom periodu, moramo istaći da je odziv i više nego odličan. Ako uzmemo u obzir da se ankete na republičkom nivou rade na uzorku od 1-1,5 % izlaznosti biračkog tijela, moramo istaći da smo i u Brodu ostvarili taj cilj za nepunih 5 dana.

Anketa je bila anonimnog karaktera, a za rješavanje iste bilo je neophodno prijaviti se putem Google naloga.
Radi zašite podataka i privatnosti krajnjih ispitanika, nismo željeli da zloupotrebaljavamo njihove mail adrese, ali smo ograničili glasanje putem google naloga. Jedan nalog – jedan glas.

Postavili smo vam ukupno osam pitanja.

Prvo pitanje se odnosilo na partijsku pripadnost, odnosno Da li ste član političke partije? Ono što je iznenađujuće jeste da je veći broj onih koji nisu ni u jednoj stranci.

Da li ste član političke partije?

Drugo pitanje se odnosilo na to – kome je vaš glas namijenjen: lijevo, desno ili strankama centra, ili uopšte nećete izaći na izbore?

Vaš glas je namijenjen?

Na pitanje koji politički subjekat uživa Najveću popularnost u Brodu, bilo je za očekivati da to bude vladajuća stranka s lokalnog nivoa. Iznenađenje predstavlja podatak da je Socijalistička partija Srpske ostvarila nepuna 3 procenta veće popularnosti od SNSD-a.

Najveću popularnost u Brodu uživa…

Kada je riječ o pojedinačnim kandidatima, tako unutar SDS-a najveće povjerenje uživa Boban Đurđević, unutar SNSD-a aktuelni predsjednik odbora Milan Zečević, kod SPS-a je to Igor Jeremić. Kandidati PDP-a Milan Dakić i Nenad Broćilo su izjednačeni, dok je kod socijalista Saša Miličić odnio uvjerljivu “pobjedu” nad stranačkim kolegom.

SDS
SNSD
SPS
PDP
SP

Uvidom u pojedinačne odgovore koje smo formatirali kroz excel. Uporedili smo odgovore Koja stranka uživa najviše povjerenja u Brodu i Ko ima najveće šanse unutar SDS-a došli smo do podataka da unutar SDS-a najveće povjerenje uživa Boban Đurđević sa oko 90% glasova anketiranih, dok je Maja Radulović na oko 10% glasova.

Istim parametrom vođeni, analizirali smo i SNSD-ove kandidate. Tako su se oni naklonjeni SNSD-u mahom odlučili za Milana Zečevića sa oko 80% glasova, dok je Dragana Vukman na 20-ak %.

Simpatizeri i članovi SPS-a su mahom za Igora Jeremića, tačnije njih oko 77 %.

Pristalice PDP-a su podijeljene, njih 60% se odlučilo za Nenada Broćila, dok je 40% izabralo Milana Dakića.

Ono što je frapantan podatak jeste rezultat socijalista. Iako je Miličić osvojio veći broj glasova svih anketiranih, simpatizeri ili članovi Socijalističke partije su sa 100% glasova kao favorita izabrali Stanišića.

ebrod.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)