Prijeti li raspad brodskih socijalista?

Raspad ili čvršća Socijalistička partija?

Politički subjekat koji, pored SDS-a, ima najdugovječniji staž na brodskoj političkoj sceni. Od samog osnivanja predsjednik ove stranke u Brodu bio je pokojni Milovan Čerek. Nakon afere koja je potresla socijaliste Čereku je izglasano nepovjerenje a u vruću stolicu, kao prelazno rješenje, zasjeo je Živko Savković.

Fotografija preuzeta sa FB stranice Socijalistička partija Brod

Konferencija održana 2013. godine, nakon turbulentne 2012 godine i hapšenja Čereka te gubitka izbora, pokazala je da su socijalisti i dalje „živi“ na političkom polju u Brodu. Sedamdesetak delegata biralo je novi sastav opštinskog odbora, i tu počinje sva priča.

Novoizabrani opštinski odbor povjerenje je dao Milošu Stanišiću, tada aktuelnom odborniku u SO Brod, koji je postao predsjednik ogranka ove stranke u Brodu. Socijalisti su tada bili jaka opozicija i konstruktivno su kritikovali vladajuću garnituru na čelu sa SNSD-om i Ilijom Jovičićem. Međutim, izbori 2016. godine donijeli su totalni zaokret – socijalisti istom tom Jovičiću postaju ključni partner i dobijaju dva “atraktivna” funkcionerska mjesta, direktora Doma zdravlja i potpredsjednika Skupštine (nakon pritisaka zbog ratne prošlosti na Mijića iz HDZ koji se povukao s mjesta predsjednika Skupštine ta funkcija je pripala socijalistima).

Prođoše i nove četiri godine. Dođe i ta famozna, koronom praćena 2020. godina i lokalni izbori, pokazaće se i presudni za SNSD-ovu vladavinu. Dva kandidata – Jovičić i Vidić u borbi za poziciju prvog čovjeka Broda. Socijalisti staju uz onaj isti SNSD koji su četiri godine oštro kritikovali pa naredne četiri s njima ravnopravno učestvovali u vlasti. Politika je kocka, nikad se unaprijed ne zna pobjednik. Vidić je „pomeo“ Jovičića i nagovijestio podmlađivanje brodske političke scene.

Želja rukovodstva socijalista da naprave što je moguće bolji rezultat urodila je plodom. Osvojili su četiri mandata u Skupštini opštine Brod. I tu dolazi do mimiolaženja.

Iz izvora bliskih ovom nekadašnjem opštinskom odboru došli smo do dopisa koji je dio članova tadašnjeg opštinskog odbora poslao Glavnom odboru Socijalističke partije, Izvršnom odboru i direktno predsjedniku Đokiću. Između ostalog u dopisu je navedeno sljedeće:

„Trenutno stanje unutar OO SP Brod je sljedeće:

  • Imamo četiri odbornika u lokalnoj Skupštini i rezultat od 1.067 glasova (potencijalno obećavajući rezultat za republičke izbore 2022. godine).
  • Nemamo – Mjesne odbore, Aktiv mladih, Aktiv žena, Sekretara OO, normalne uslove za rad, grijanje u partijskim prostorijama kao ni pristup istim. Sastanke održavamo (u prostorijama Boračke organizacije). Nemamo tehničkog sekretara.
  • Ne postoje Zapisnici sa Sjednica Opštinskog odbora, interna memorija računara sa svim podacima neophodnim za funkcionisanje Partije je, u potpunosti obrisana.
  • Predsjednik ne sarađuje i ne dozvoljava učlanjenje novih članova, jer tobože nema pristupnica i članskih karata, na Zahtjev o predočavanju bilo kakvog dokumenta, mi, članovi Opštinskog odbora, dobivamo obećanja i odlaganja koja traju već dva mjeseca. Na ovaj način smo primorani da se za najobičnije dokumente (pristupnice, Pravilnike itd) obraćamo drugim Opštinskim odborima.
  • Narušavanje međuljudskih odnosa, prijetnje članovima prilikom iznošenja mišljenja unutar Viber grupe SP Brod a koje je suprotno mišljenju rukovodstva i prisiljavanje da se brišu i da se prekine svaki vid komunikacije sa „neistomišljenicima“, nadamo se još kratko, aktuelnog rukovodstva.
  • Prijeti se i ucjenjuje ljudima sa odborničke liste a stari članovi marginalizuju.
  • Dvoje mladih ljudi, koji su trebali biti okosnica a i bili na listi za izbore, su već napustili Partiju (ispisali se) iz gorenavedenih razloga.
  • Nikakva informisanost o aktivnostima i dešavanjima unutar viših organa Partije – Glavni odbor, Izvršni odbor, Regionalni odbor…“

Možemo zaključiti da je znatan broj članova nezadovoljan radom Stanišića i njemu bliskih saradnika.

Fotografija preuzeta sa FB stranice Socijalistička partija Brod

Nakon dopisa grupe starih članova rukovodstvu u Banjoj Luci, stigao je i odgovor. Odbor je raspušten. Njihov zahtjev je uslišen ali samo u slučaju raspuštanja odbora. Za povjerenika koji treba da sprovede unutarstranačke izbore Izvršni odbor se odlučio za Stanišića.

Sada se postavlja pitanje da li je vrh ove stranke podmetnuo Stanišiću „kukavičje jaje“ postavivši ga za povjerenika. Demokratski principi nalažu da svako može birati i ima pravo biti biran. Ali, da li je kršenje demokratije ako se Stanišić kandiduje za mjesto predsjednika kad samostalno odlučuje o delegatima koji glasaju i kontroliše, tj. usmjerava sam tok i proces unutarstranačkih izbora?

Sapunica oko brodskih socijalista poprima konačne obrise. Mnogo je nezadovoljnih članova radom aktuelnog, tj. raspuštenog rukovodstva. Sve su prilike da prijeti osipanje ove stranke, uoči ili nakon unutarstranačkih izbora.

Šta li će ostati od socijalista, ostaje da se vidi u skorijem periodu?!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)