98 godina od rođenja Čarlsa Darninga

Domaćinski tip glumca kakav se sve manje sreće i kod Amera i kod nas, njega smo konkretno sretali kod Amera, jedan od onih što baci okrajak leba komšijskom keru kad prođe, kupuje 20+ gajbi za slavu, puškom proslavlja golove reprezentacije i ostalo, a sve što radi pred kamerom izgleda prirodno, svaka graška znoja je prava i svaka muka i nevolja deluju već proživljeno na njegovom licu.

To i nije daleko od istine, bio je jedno od desetoro dece bračnog para Darning iz nekog sela u njujorškom srezu, a čak pet njegovih sestara je umrlo u detinjstvu od raznih bolesti. On je preživeo tad, a posle je bio jedini u svojoj jedinici koji je preživeo iskrcavanje u Normandiji, mada je bio nekoliko puta teže i lakše ranjavan tokom Drugog svetskog rata. Nije bilo lako ploviti kroz život kasnije sa svim sećanjima koje je imao, no držao se dobro.

Neverovatno, ali je počeo karijeru kao plesač, uprkos ranama na nogama i kukovima, no zainatio se protiv njih i isterao svoje. U mladosti je izbačen sa akademije dramskih umetnosti, proglašen je netalentovanim, a sa iste akademije je izbačen i Džejson Robards, razlog identičan. Dobro su se zeznuli oba puta akademici. Polako se šaltao sa plesa na glumu i na platnu je debitovao sa preko 40 godina, međutim stigao je da se pojavi u preko 200 uloga, što filmskih, što televizijskih, pre smrti 2012. godine.

Nekako se sedamdesetih najviše istakao i bio u najboljim filmovima, mada i pre i kasnije još kako koristan. Ako i on i Kazal nisu zaslužili bar Oskar nominaciju za svoj doprinos “Pasjem popodnevu”, onda nije niko, međutim obojica su opljačkani, a znatno inferiorniji Kris Sarandon je nominovan, jer eto, igrao je homoseksualca, znaš kako je. U to vreme jurio za Džonijem Hukerom u “Žaoki”, ludovao sa Lemonom i Matauom u “Naslovnoj strani” kod Vajldera, uzeo učešće kod Frankenhajmera u “I walk the line” (koji nema nikakve veze sa Kešom), kod De Palme bio u nekoliko filmova, to su “Sestre”, “The fury”, “Hi, mom” i ono što nije previše poznato, a to je da se pojavio i u “Skarfejsu”, barem glasovno, na početku kad milicajci ispituju tek prispelog Tonija sa Kube.Voleli su ga i Koenovi, zvali za “Hudsucker proxy” i “O brother, where art thou”, bio i u “Žestokim momcima”, “Tutsi”, “Diku Trejsiju”, da ne nabrajamo sad bravure, a i imao je par onih nominacija koje su mu uskraćene za “Pasje”, u trci za Oskara se našao zbog “Biti il ne biti” i “Najbolje javne kuće u Teksasu”.

Bilo koji žanr: *postoji*

Čarls Darning: “Ima da razbijem ulogom u njemu”

Tako je i bilo. Gromada od čoveka i glumca je rođena na današnji dan pre 98 godina – Čarls Edvard Darning.

(Izvor: Gromade Filmske)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)