29 godina od početka rata u Brodu

Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja u mjesnoj zajednici Brodsko polje jedan u Brodu u srijedu 3. marta biće obilježeno 29 godina od agresije Hrvatske vojske na ovu opštinu.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić kaže da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

“Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage zajedno sa 108. Brigadom Zbora narodne garde /ZNG/ zauzele centar grada”, izjavio je za Posavske novosti Vidić.

On je podsjetio da o prelasku hrvatske vojske preko mosta u Brod postoje sačuvani video-snimci koji su uvršteni u dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”.

Pomen parastos i polaganje vijenaca predviđeni su za 11.00 časova.

„Ove godine, zbog virusa korona i ograničenja kod okupljanja, ovaj značajan datum obilježićemo skromnije, bez većeg okupljanja građana, odnosno u skladu sa preporukama kriznog štaba. Obilježavanje je u znak sjećanja i otimanja od zaborava istine o stradanju srpskog naroda, a 3.mart Boračka organizacija obilježava kao datum od značaja za Opštinu Brod i Boračku organizaciju“, naveli su iz Boračke organizacije.

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u Bosanskom Brodu održan je sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini.

Cilj sastanka bio je da se smire tenzije izazvane sprovođenjem jednostranog referenduma, a tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Brod Mihajlo Srijemac predložio je rješenje o smirivanju napete situacije.

Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su, pucajući iz vatrenog oružja, ranili pripadnici hrvatsko-muslimanske koalicije potpomognute snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.

Preživjeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

Napad na Brod 3. marta bio je samo uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili su devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine kada je general Slavko Lisica osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

(Izvor: Posavske novosti)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)